Sväljbedömning

Hej! Imorgon börjar min praktik inom området dysfagi (sväljsvårigheter). All annan undervisningen har vi på distans just nu men förra veckan var vi i skolan för att ha en workshop som handlade om göra sväljbedömningar. Det var verkligen bra förberedelse inför att gå ut på praktik!

Under workshopen, och sväljbedömningen, undersökte vi tungan och dess motorik och styrka (som är viktig för att kunna svälja på ett bra sätt). Vi tittade om något såg avvikande ut i munhålan och om läpparnas funktion var som den skulle. Sedan undersökte vi sväljningen vid sväljning av olika konsistenser. När man gör en sväljbedömning provar man ofta hur det går att svälja tunnflytande (vatten), trögflytande (till exempel kräm) och något som måste tuggas som till exempel ett kex. Det är de konsistenserna vi har i muggarna nedan på bilderna. Sväljningen kan vara olika effektiv och säker (att inte får ner något i lungorna!) beroende på konsistens. På bilderna nedan ser ni att vi använde ett stetoskop, det gör man för att lyssna på sväljningen. Man kan genom stetoskopet höra andningen och när sväljning sker. Då kan man höra om något verkar gå fel eller vara avvikande under sväljningen. En väldigt rolig och lärorik workshop! 🙂

Som ni också kan se på bilderna så är man under undersökningen nära patienten vilket alltid kräver viss skyddsutrustning, även om det är lite extra utrustning i dessa tider.

Mina klasskompisar Linnéa och Hanna under workshopen 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig