Vanliga frågor

Jag får en del frågor av er vilket är jättekul! Jag tänkte att fler av er som läser kanske också går och funderar över samma saker, så jag tänkte sammanställa lite frågor som jag fått. Skicka gärna frågor, stora som små! Enklast är att klicka på ”Fråga mig” här ovanför 🙂

Har ni mest tentor eller kan man bli examinerad på andra sätt också?
Det är väldigt olika! Visst är det en del tentor, men vi har också haft mycket skriftliga inlämningar och redovisningar 🙂

Läser man mycket på engelska?
Jag tror det här med engelskan är något som många är nervösa över för jag får en del frågor om det. Var inte nervösa! Jag själv är inte jättebra på engelska men för mig har det aldrig varit ett problem under utbildningen. En del kurslitteratur är på engelska men den är inte omöjlig att ta sig igenom. När jag har läst något på engelska om känts lite jobbigt att ta sig igenom har jag haft datorn bredvid och sökt på de orden jag inte förstått. Och om man inte förstår något som beskrivs på engelska i tex kurslitteraturen så finns det ju massa andra sätt att ta till sig faktan! Ofta kan man googla fram en förklaring på svenska och youtube har ju det mesta inom typ alla områden. En del föreläsningar är på engelska, men samma sak där. Det går ju alltid bra att fråga om det är något man inte förstår, eller kolla upp i efterhand. Vi har skrivit på engelska vid några tillfällen men då har aldrig själva engelskan bedömts.

Är det svårt att komma ihåg allt man behöver kunna i och med att utbildningen ändå är ganska lång?
Logopedprogrammet är 4 år. I början av utbildningen läser man många kurser som man behöver men som inte är specifikt logopediska, till exempel anatomi och fysiologi (om hela kroppen!) och psykologi. Det läser man för att få en bra grund att stå på inför fortsatt utbildning men det man lär sig där är inget man behöver kunna på rak arm under kommande utbildning och praktikperioder. Men om man behöver kunskaperna så är det ju mycket enklare att ”plocka fram” dom om man lärt sig de tidigare men glömt exakt vad det handlade om. Sen är utbildning väldigt bra upplagd för innan till exempel ”barnpraktiken”, där vi träffade barnpatienter så läste vi kurserna som handlade om barn precis innan, det gjorde att man hade allt färskt i huvudet! Så har alla praktikperioder varit upplagda för oss vilket har varit superbra. Ett tips är att spara alla block med anteckningar för om det är något som återkommer i en senare kurs som man glömt kan man gå tillbaka och kolla vad man skrev då. Man läser ju många olika kurser inom olika områden så alla kurser under utbildningen följer inte heller på varandra.

Hur ser era skoldagar vanligtvis ut? Vilka tider har ni undervisning?

Hur schemat ser ut varierar otroligt mycket beroende på vilken kurs vi läst! Ibland har vi varit i skolan några timmar i vecka och ibland mycket mer. Just nu pluggar vi på distans på grund av pandemin men när vi har haft föreläsningar på plats i skolan har dom oftast börjat 9.00. Vissa dagar kanske vi har haft en föreläsning på två timmar och ibland ända fram till 16.00. När vi varit ute på praktik varierar tiderna också lite grann men oftast jag börjat vid 8.00-9.00. Och då gått hem lite olika tider också men ungefär mellan 16.00-17.00. Som sagt, tiderna varierar mycket! Framförallt under de tre första terminerna när vi inte hade någon praktik. Föreläsningarna är sällan obligatoriska vilket gör att de dagarna är lite mer flexibla (även om jag rekommenderar att gå på alla föreläsningar!), medan tiderna under praktikperioderna är mer fasta.

Vilka arbetstider har en logoped?
Min uppfattning är att de flesta logopeder arbetar ”kontorstider”, måndag till fredag. När jag har varit på praktik har jag ofta börjat mellan 8.00-9.00 och gått hem vid 16.00-17-00.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig