Därefter sökte jag till tandhygienistprogrammet på KI och det känns så himla rätt. Anledningen till att jag bytte program är pga. att  jag har ett stort intresse av att jobba med människor. Jag älskar också den praktiska delen, där vi får behandla patienter och motivera de till att bevara en god munhälsa.

Många kan än nu idag kommentera mitt beslut, men jag är stolt över mitt val. För jag mådde så bra för första gången efter studenten. Och jag ångrar verkligen inte mitt beslut. Utan jag lärde mig mycket av tiden jag studerade på juristprogrammet. Jag lärde mig att vara självständig, flyttade ut för första gången i mitt liv och skaffade vänner som idag är mina bästa vänner.

Ibland behöver man inte få med sig en examen för att lyckas utan jag fick med mig vänner och det är jag tacksam över. Mitt tips till dig som ska välja program och är oroad så kan jag säga att det är okej att välja ”fel”. Du vet inte vad som är rätt tills du själv prövat och låt ingen bestämma eller påverka ditt beslut. I slutändan är det du som ska läsa utbildningen och ingen annan.

Jag såg ett intressant inlägg av en annan digital ambassadör, Mesud, som representerar läkarprogrammet där han berättade om sin väg in till läkarprogrammet. Och då blev jag inspirerad till att berätta om min väg in till tandhygienistprogrammet för att vägen är inte alltid lika självklar som man tror.

Jag tog studenten år 2018 och hade en plan om att jag skulle plugga vidare direkt. När tiden närmade sig studenten blev det bara mer och mer oklart vad jag skulle läsa men jag skulle inte ta en paus, det var min plan. Jag sökte till sjuksköterskeutbildningen för att jag hade en bästa vän som sökte till utbildningen. Jag var alltid van vid att vi pluggade tillsammans, sen var jag också intresserad av medicin.

Efter studenten sökte jag också ett sommarjobb där jag fick anställning. Jag jobbade i 3 månader och fick reda på att jag kom in på sjuksköterskeutbildningen i Gävle. Men det kändes inte rätt på något sätt, så jag tackade nej och fick ökad anställning på företaget jag jobbade åt.

När det kom till andra antagningen sökte jag istället till juristprogrammet i Stockholm. Jag kom in på juristprogrammet och flyttade till Stockholm. Det var en jobbig period eftersom det var första gången jag någonsin flyttade ut från min familj. Men det gick bra till slut och jag läste en hel termin. Dock kändes det inte heller rätt, jag hade alltid långa konversationer med familj och vänner om hur det kändes fel. Jag kände mig inte hemma när jag läste programmet och jag mådde verkligen psykiskt dålig. Dock var jag rädd att byta program för jag tänkte på att jag kanske ångrar mig.

Jag tänkte alltid på att jag var lycklig lottat, inte många kommer in på juristprogrammet men det kändes ändå fel. Det var också jobbigt att få kommentarer av andra människor där de alltid sa ”Va, ska du hoppa av juristprogrammet?”, ” Du kan inte bli sjuksköterska eller tandhygienist när du väl kan bli jurist”.

Sådana kommentarer var verkligen jobbiga att höra, speciellt när man är på en plats man inte trivs på. Efter en diskussion med familjen tyckte de att jag kunde läsa klart termin 1 för att på sommaren avgöra vad jag verkligen vill. Utifall det var tentorna som påverkade mitt beslut.

Sommaren kom och passerade och jag tänkte, tänkte och tänkte. Efter flera nätter där jag övertänkte, mådde dåligt bestämde jag mig för att lyssna på mitt hjärta (låter klyschist men sant) och jag hoppade av juristprogrammet… försättning (del 2) kommer i nästa inlägg!

Under helgen spenderade jag min tid i Gävle med familjen och det var verkligen välbehövligt! Men det var inte bara en massa mys utan också en del studier eftersom vi hade en klinisk examination till idag.

Dagens schema:

5:00 – Klockan ringde, dags att förbereda sig inför tågresan

5:40 – Pappa körde mig till tågstationen

5:55 – Framme i tågstationen

6:10 – Tåget anlände

6:13 – Klev på snabbtåget och det rörde sig mot Stockholm

7:38 – Framme i Stockholm, därefter pendeln mot flemingsberg

 

Jag spenderade hela min tågresa till att läsa inför examinationen och detta fortsatte även efter att jag kom fram till KI. Jag fokuserade mest på karies, latinska ord där man skulle beskriva munslemhinnan, GI index, fickdjupsmätning samt gick igenom alla PowerPoints till kliniken. Tiden spenderades också med att förhöra andra klasskamrater samt stressa tillsammans.

Resultatet fick  vi direkt efter kliniska passet och jag blev godkänd på alla delar, förutom ”instruktioner” dvs hur  man borstar på rätt sätt. Jag fick också VG på vissa delar, vilket kändes extra roligt. Momentet som jag inte fick godkänt på ska göras om nästa vecka på måndag! Nu ska tiden spenderas på att läsa inför ett seminarium jag har imorgon och även spendera tiden på lite cellbiologi studier.

 

Det har snart gått en hel termin på tandhygienistprogrammet. Tiden har verkligen passerat förbi super snabbt och det känns som att vi började förra veckan. Det har varit en lärorik och rolig termin och jag längtar efter framkommande terminer.

Om exakt 15 dagar börjar vår julledighet som jag längtar efter. Just nu känns det lite stressig i skolan med en massa saker att göra både i skolan och i mitt privata liv dock är det lite förväntat eftersom det brukar vara så innan ett lov. Nästa vecka på måndag har vi en klinisk examination som jag är stressad över och jag har också en omtenta i cellbiologi på fredag.

Förutom alla seminarium vi kommer ha, har vi också en tenta den 20 december i oral hälsa teori 1. Det är skönt att vi har tentan innan jullovet men det blir stressigt för mig då jag har ett bröllop att gå på den 21 december där jag dessutom är en brudtärna. Det är absolut inte omöjligt att klara av alla examinationer innan lovet, men jag vill verkligen göra ett bra jobb av mig som brudtärna och vara där för min syster men det blir svårt att åka till Gävle för alla planerade aktiviteter och på samma gång hinna med allt i skolan. Dock  har jag åtminstone något att se framemot så det gäller bara att kämpa, kämpa och kämpa!

Jag fick frågan ”Hur fungerar det med hijab som tandhygienist? Några problem? och tänkte därför skriva lite om hur jag upplever det.

Att bära på hijab/slöja i kliniken på KI är inget problem enligt mig. Jag upplever inte att jag blir behandlad olika bara för att jag bär på hijab utan så länge jag gör mitt jobb så är det inget problem.

Vissa kanske undrar hur det är med klädseln, eftersom klinikkläderna består av en t-shirt och långa byxor. När vi ska behandla en patient får man inte ha på sig rock p.g.a. hygieniska skäl. Den enda gången jag bär på rocken är när jag ska äta lunch och rocken får man ha på sig överallt förutom på båset där vi behandlar patienter. Anledningen beror på att det finns vissa patienter som har väldigt lågt immunförsvar och kan då vara extra känsliga mot vissa bakterier.

Utan man får istället engångsärmar av plast av lärarna på kliniken om man önskar att täcka sina ärmar. Dock har jag hört att vissa kliniker ute i arbetsvärlden inte tillåter att man bär på engångsärmar, därför får man höra av sig till kliniken man vill jobba på för mer information.

På tal om hygien, erbjuder KI slöjor som man får ha på sig på kliniken. Dessa kan man få låna när man hämtar ut sina klinik kläder. Väljer man att ha på sig sin egna slöja måste man tvätta den innan användning i 60 grader.

På KI finns det också massor av tjejer som bär på slöja och hittills har jag inte hört att någon haft problem i kliniken. Är ni intresseade kan jag intervjua en äldre terminare med hijab så får ni höra hennes synpunkter om detta ämne.

 

Dagen började med att jag försov mig (aja baja) och missade därmed att jobba med frågor som vi blev tilldelade under lektionen. Dock finns de tillgängliga på Canvas som är en lärplattform som KI använder sig av så jag får istället sitta och arbeta med de efter att jag skrivit inlägget.

Jag fick skynda mig till KI och hann med andra föreläsningen som handlade om lagar inom tandvården. Vissa av er kanske vet att jag läste lite juridik innan jag började på KI, så jag slipper det tydligen inte helt ;). Nämen att ha lagar inom tandvården är såklart viktigt för att skydda patienter och skydda oss som arbetstagare. De ställer krav på oss behandlare för att vi ska kunna bidra med t.ex. en säker behandling utan att utsätta framtida patienter till osäkerhet eller skada.

Det var också en bra föreläsning där vi studenter var engagerade genom att besvara på frågor om föreläsningsinnehållet genom små kontroller.

Under förra kliniktillfälle fick vi utföra en klinisk parodontal undersökning, vilket innebär att vi fick undersöka flera saker bl.a.

  • Fickdjupsmätning – Tandköttsfickans djup registreras i millimeter från gingivalranden till den sonderade tandköttsfickans botten. Friskt tandkött sluter stramt mot tanden och värden till 3 mm är normala värden och värden från 4 mm och över registreras som avvikande från normala värden.

 

  •  BOP – Bleeding on Probing) används som tecken på inflammation i de parodontala vävnaderna. Frisk gingiva (tandkött) blöder inte vid sondering.

 

  • Tandsten (supragingival & subgingival) – supragingivalt är tandsten ovanför tandköttskanten och subgingivalt är tandsten under tandköttskanten.

 

  • Mobilitet – Undersökning på hur pass rörlig tanden är – vid parodontit (tandlossning) kan tandmobiliteten öka pga. att tandens fäste i käkbenet blivit sämre genom förlust av stödjevävnad.

 

  • Furkationsinvolvering – Förlust av stödjevävnad som gör att tändernas delningsställe mellan rötterna blir så pass synliga att man vid sondering kan känna furkaturmynningen. Furkationsinvolvering kan delas in i 3 grader beroende på hur stor förlusten av stödjevävnaden är.

 

  • Öva på att informera hur parodontal status ser ut för patienten.

 

Under klinikpasset fick jag lära mig att jag måste vara mer noga med rengöring mellan tänderna. Tandtråd bör användas mer ofta samt hållas på korrekt sätt, dvs handen vilad mot hakan. Efter klinikpasset, åkte jag & min vän och handlande mat för att ha lite taco mys i  min lilla lägenhet. Så skönt med helg och just nu känns det lite små stressigt med så mycket på gång hela tiden.

 

 

 

Första gången jag hörde ordet ”tandhygienist” gick jag på gymnasiet och jag hade ingen koll på vad en tandhygienist gör. Jag var alltid van vid att säga ”idag ska jag gå till tandläkaren” när man egentligen träffar en tandhygienist. Därför tänkte jag skriva lite om tandhygienistens uppgift  inom tandvården.

Vad är en tandhygienist och vad ingår i arbetet?

En tandhygienist är en person som arbetar med förebyggande tandvård. I arbetet ingår det att hjälpa människor, både vuxna och barn att bevara en god munhälsa i samband med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan som karies och tandlossning.

Förutom att jobba med förebyggande tandvård, jobbar tandhygienister också med undersökningar, diagnostik och  tobaksavväjning enligt Saco.

En stor del av arbetet går ut på att motivera patienter till att bevara en god munhälsa i form av friska tänder och tandkött. Det kan vara allt från patienter som använder tobaksprodukter till personer som har försämrad munhygien. Tandhygienister jobbar vanligtvis självständigt men i vissa kliniker jobbar man i samband med tandläkare.

Får tandhygienister jobba utomlands?

Med en godkänd svensk tandhygienistexamen får man jobba inom EU/EES-området.

Hur ser framtiden ut för tandhygienister?

Enligt saco ser framtiden ljus ut för tandhygienister. Arbetslösheten är väldigt låg och det sägs att det är färre tandhygienister som utbildas än vad tandvården efterfrågar.

 

Förhoppningsvis, har du som läst detta inlägg en mer tydlig bild på vad en tandhygienist gör för något. Och glöm inte att nästa gång är det kanske tandhygienisten du får träffa och inte tandläkaren 😉

 

 

 

 

 

Klinikpassen är vanligtvis schemalagda med start kl. 8:30 och avslutning kl. 16:00. Innan 8:30 ska alla studenter ha bytt om till klinikkläder vilket vi blir tilldelade innan klinikkursen börjar. Därefter ska man tillsammans med sin klinikpartner förbereda båset.

 

Vi börjar med att tvätta händerna (viktigt med hygien), sprita HELA båset samt ta fram material som ska användas till undersökningen. När allt är klart och förberett startar lärarna igång dagen vid 8:30 med upprop samt genomgång av vad som ska undersökas under dagens klinikpass, t.ex. fick vi en gång undersöka karies. Vi får turas om att leka tandhygienist fram till lunch, sedan får tandhygienisten byta roll och istället vara patient. Under första terminen får vi inte ”riktiga” patienter, utan din klinikpartner får vara din patient.

Kliniken är det bästa jag vet, det är sååå roligt!! Längtar tills vi tar examen så att jag kan behandla patienter 24/7 och inte bara under de schemalagda klinikpassen. Det som är så bra med tandhygenistprogrammet i KI är att man redan under första terminen får en inblick kring hur det är att jobba som tandhygienist. Det är en väldig givande och rolig utbildning som jag starkt rekomendera till många att läsa!

 

 

Att läsa på universitetet kan innebära nya steg för många, därför tänkte jag skriva 3 tips som hjälpte mig när jag började studera på KI.

  1. Skriv upp dig på flera bostadsköer!!

Många studenter (inkl. mig) tvingas att flytta till en annan stad pga. studier. Därför är det viktigt att vara ute i god och skriva upp sig på flera bostadsköer för att samla på sig poäng. Ju fler poäng man har = lättare att få en lägenhet i Stockholm. Länkar till två sidor här nedan som hjälpte mig att hitta en studentlägenhet nära campus!

bostad.stockholm

sssbhttps://www.sssb.se/

2. LÅNA kurslitteratur, KÖP INTE!!

Att köpa kurslitteratur är onödigt och slöseri med pengar, detta är ett tips jag fått från äldre terminare. Istället för att köpa kurslitteratur skulle jag rekommendera att istället låna på biblioteket. Chansen är STOR att du inte kommer behöva de igen under resten av terminen så fort kursen är slut. De enda kurslitteraturen jag skulle rekommendera dig att köpa för dig som ska läsa på tandhygienistprogrammet är Karies: sjukdom och hål, Bengt Olof Hansson, Dan Ericson. och Parodontit – en introduktion, Björn Klinge, Anders Gustafsson. Köp dock begagnat, för att spara på lite hundralappar. (Många äldre terminare brukar sälja sina gamla kurslitteratur så vänta med att köpa).

3. Fixa matlådor!!

Planera och fixa matlådor för hela veckan, att köpa lunch varje dag är så dyrt i längden, vilket de flesta studenter inte har råd med, speciellt för de som inte tar studielån. Att leva på ca 3200 kr kommer man inte långt med under en hel månad, dock är det väldigt få studenter som inte tar csn lån. Behöver du dock köpa lunch så har KI en massa restauranger man kan äta på, finns en massa variationer från mackor, sallader, fisk till sushii.. mumms!!