Barntandvård – växelbett del 2

Pedodonti kursen rullade igång och det var dags för vårt andra kliniska pass. Denna gången skulle vi träffa riktiga barnpatienter. Vi har ju alltid haft äldre patienter så jag var faktiskt nervös då jag aldrig undersökt ett barn tidigare. Sedan hade man också föräldrarna som man inte ska glömma bort.

Dagen började med att vi först samlades inne i kliniken tillsammans med lärare och resterande studenter. Vi gick igenom dagens patienter och därefter fick varje klinikpar 2 st barnpatienter som skulle undersökas.

Vi gick igenom alla journaler tillsammans med klassen och diskuterade kring patientens orala hälsa. Vissa patienter hade sina hörntänder som skulle växa och som därför skulle palperas för att se om de va påväg. Andra patienter var kariesaktiva och behövde stöd för att skapa balans mellan försvars- och angreppsfaktorerna.

Innan patienten blev kallad spritade vi båset och hämtade in material. Därefter ropade vi in barnet som kom tillsammans med en förälder. Det första vi gjorde är att ställa lite frågor som t.ex.

Vad är barnets hobby? Vad tycker barnet om skolan? Har barnet några syskon? Hur många gånger om dagen borstar patienten sina tänder? Brukar föräldrarna hjälpa till?

Sen gör vi en återkoppling om tidigare besök. I journalen står det en hel del. I vårt fall hade patienten problem med tandkrämssmaken. Därför passade vi på att fråga hur det hade gått med att hitta en passande tandkräm.

Det är också viktigt att inkludera föräldrarna när man samtalar med barnet, men såklart ska barnet vara i fokus. Anledningen är främst för att föräldrarna har ett stort ansvar. T.ex. ska de hjälpa barnen med tandborstningen fram till att de fyllt 12 år, då motoriken ännu inte utvecklats.

Sen kan man diskutera med föräldrarna om kosten. Har patienten en ökad risk för karies? Då kan man prata med barnet och föräldrarna om barnets egenvård eller kost. Då det är föräldrarna som handlar maten är det viktigt att de förstår vikten av allt de stoppar in i munnen. Och på så sätt kan föräldrarna hjälpa barnen med att förhindra hål i tänderna.

Visste du att den sjätte tanden i underkäken har djupa fissurer och har större risk att utveckla karies? Anledningen är för att det är svårt att hålla rent vid den tanden. Därför är det viktigt att vid varje besök uppmärksamma den tanden. Den sjätte permanenta tanden i underkäken eruptrerar vid 6:årsåldern.

0 kommentarer

Relaterade inlägg