En dag i kliniken med t6

Igår fick vi följa med termin 6 i kliniken när de behandlande sina patienter. Behandlaren jag hängde med hade en ny patient pga. att tidigare behandlare hade tagit examen whop whopp! Vi fick dock inte göra något intressant förutom att sprita båset och anteckna i journalen, men många av mina vänner fick polera.

Behandlaren gjorde en undersökning på patienten där hon undersökte fickdjup, karies, mobilitet och tandsten. Hon hann inte med en fullständig undersökning så patienten blev tvungen att komma tillbaka för att göra klart undersökningen samt ta röntgen bilder. Detta är för att man vill kunna jämföra patientens status i munnen i jämförelse med tidigare röntgenbilder, från den tidigare behandlaren.

Det jag lärde mig är att det är viktigt att utgå från patientens önskemål, eftersom det blir lättare att sätta upp ett mål som man kan uppnå och även för att patienten ska känna sig bekväm. Under auskultationen insåg jag att patienten är ganska delaktig under behandlingen, där de berättar om önskemål samt frågor om olika betydelser av olika saker som pratas om. Snart har vi egna patienter och det fick mig bara att inse att jag måste läsa på haha! Nä, men seriöst många patienter frågar om sin mun status samt vad olika saker innebär och då är det bra att kunna ge ett svar 😉

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg