Hur kosten påverkar din tandhälsa

Under de senaste dagarna har jag spenderat min tid på att skriva en hemtenta i kursen näringslära. Känslan när man äntligen kan lämna in en uppgift som man spenderat en del tid på.

Hemtentan var uppdelad i två delar, på den första delen skulle man skriva en kostdagbok där man dokumenterar vad man ätit under en helg dag och 2 vardagar. Sedan skulle man utgå från sin kost och skriva vilka riskfaktorer som påverkar ens tandhälsa.

Faktorer som t.ex. att småäta är inte bra för den orala hälsan. Anledningen beror på att det hela tiden blir syra attacker och tänderna får ingen chans att vila och kan därför leda till nedbrytning av emaljen (emalj=första lagret av tanden).

En annan faktor är t.ex. om man dricker mycket läsk, så finns risk för erosion (=förlust av tandsubstans genom en kemisk påverkan som inte involverar bakterier). Det bästa alternativet är att dricka vatten, försök att undvika läsk om det går.

Ett annat tips är att undvika vitt bröd och istället äta fiber bröd. Fiber bröd bidrar till bättre salivsekrekation p.g.a. att de är mer hårdtuggat samt ger en mättnads känsla, förebygger diabetes och tjocktarmscancer.

Men generellt så har det varit en intressant och snabb kurs. Det fick mig att inse att kost spelar mycket större roll än vad man egentligen tror. Man tänker mest på hur kosten påverkar den allmänna hälsan och väldigt lite på tandhälsan, när den väl har en lika stor betydelse.

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg