Oral radiologi ”aka” röntgen

Efter ca 2 månader av online undervisning fick vi mejl av skolan som berättade att vi från och med den 13 maj ska börja de kliniska passen inför den nya kursen. Anledningen beror på att för att vi ska kunna fortsätta till termin 3 måste vi ha läst klart kursen oral radiologi annars får vi i princip inte ta röntgen bilder under senare tillfälle dvs termin 3.

Oral radiologi är en kurs som består av 3 hp och innehåller allt från röntgenstrålningens uppkomst, anatomiska strukturer till träning på dockor. Kursen baseras främst på online undervisning bestående av online föreläsningar via zoom, online seminarium och praktisk träning på kliniken.

Igår hade vi vår första dockpass där vi tränade på att ta röntgen bilder. Gårdagens fokus var att ta liggande och stående bitewing bilder. Liggande bitewing bilder används för att diagnosticera karies (hål i tänderna) och stående bitewing bilder används för patienter med parodontit (=tandlossning) eller misstanke om parodontit.

I början var det svårt att få till en bra bild men i slutet fick vi till några bra bilder. Vi jobbade två och två och just till följd av Covid-19 fick alla bära skyddsutrustning i form av visir, handskar och munskydd för att skydda oss själva från någon form av smitta. Men egentligen behöver man inte göra det när man jobbar med patienter i framtiden.

0 kommentarer

Relaterade inlägg