Röntgenkurs

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så har vi kommit igång med röntgenkursen. Vi har både teori och praktiska pass där vi under ett kliniskt tillfälle fick ta bilder på en docka. Därefter hade vi 3 pass där vi fick ta röntgenbilder på riktiga patienter. I början var det lite nervöst att ta bilder på riktiga patienter eftersom vi aldrig gjort det tidigare och nu var man tvungen att arbeta snabbare då vissa patienter får kräkreflexer. Sen ser alla munnar olika ut så ibland kan det vara svårt att placera sensorn för att få till en bra bild.

Mitt första pass med min riktiga patient gick inte så bra. Vi hade en patient som hade en v-formad gom som gjorde det svårt för oss att placera sensorn i munnen. Till och med läraren hade svårt att ta bra bilder, men det gick till slut. Och eftersom det var vår första patient så kände jag mig lite dålig. Men vi ska inte glömma att vi är där för att lära oss, och att vi faktiskt fick en svår patient. Jag lärde mig ändå faktiskt massor den dagen, speciellt hur vi ska placera sensorn.

Andra patienten som vi hade gick så mycket bättre. Dock hade patienten några tänder som fattades och därför gled sensorn när patienten skulle bita ihop på röntgenhållaren. Dock fick vi tips av läraren att vi skulle placera en bomullsrulle på det ställe där tänderna fattades och på så sätt gick det bättre att placera sensorn.

Vårt tredje pass skulle bestå av ett prov där vi skulle bli bedömda på hur vi tar bilder samt att vi ska kunna tolka och  förklara om bilden blivit bra/dålig. Men vår patient som vi skulle ha avbokade i sista sekund och därför fick jag och min klinikpartner byta examinationsdag till nu på onsdag.

Jag kommer att göra ett nytt inlägg där jag berättar om hur det gick. Jag tycker verkligen att röntgenkursen är en rolig kurs där man lär sig så mycket under så kort tid. Det är väldigt fascinerande hur mycket information en röntgenbild kan ge. Man kan se allt från karies, bennedbrytning, tidigare trauma, inflammation, patologiska förändringar osv.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg