Till dig som vill läsa till tandhygienist

Den 15 mars öppnar webbanmälan på antagning.se för dig som vill anmäla dig till tandhygienistprogrammet med start HT2021.

På Karolinska Institutet låg antagningsstatistiken på 17.40 i merit HT2020 och året innan låg antagningen på 17.81 HT2019, detta enligt studera.nu.

För att bli behörig att söka in till tandhygienistprogrammet krävs det att man har grundläggande behörighet + Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2.

Efterfrågan på tandhygienister förväntas fortsätta öka i framtiden och därav ser det bra ut för oss ute i arbetsmarknaden. Sedan beror det också på vart man vill jobba, vissa delar av landet har olika stor tillgång på tandhygienister och därför kan konkurrens om jobb variera beroende på vart man söker, men i stort sett ser det ljust ut.

Enligt SACO kan en tandhygienist vara anställd på folktandvårdsklinik eller specialistklinik – oralkirurgi, ortodonti (tandreglering), parodontologi (tandlossning), pedodonti (barntandvård) – hos privatpraktiserande tandläkare, vid sjukhus eller vid högskolor med tandvårdsutbildningar. Tandhygienister kan även arbeta som egna företagare med egen mottagning/klinik.

Till dig som inte vill jobba i Sverige kan en leg. tandhygienist arbeta inom EU/EES-området. Och det är en skyddad yrkestitel som bara får användas av legitimerad personal.

Lite snabb information om utbildningen:

  • Tandhygienistprogrammet omfattar 180hp och leder till en kandidatexamen i oral hälsa.
  • Det finns möjlighet för utlandsstudier för de som är intresserade, kontakta er skola för mer information.
  • Karolinska Institutet har en egen studentklinik som studenter får arbeta på. Alla studenter får patienter tilldelade som man tillsammans med en klinikpartner behandlar.

4 kommentarer

Mae

Mae

Tacksam för dessa inlägg! Heja er! Har ni tagit examen ännu? :)

Sara

Sara

Hej! Nej, inte än men förhoppningsvis tar vi examen till sommaren. Vad roligt att du tycker om inläggen. Mvh Sara

Dalal

Dalal

Hej Sara, Jag undra om vet du några kanaler i YouTube som underlättar studi under tandhygienist programmet. Jag skulle börja den 23/8 och jag har ingen väner som kan jag fråga, därför tänkte jag att meddela dig. Mvh Dalal

Sara

Sara

Känner tyvärr inte till några YT-kanaler för thyg-studenter.

Relaterade inlägg