Vad är skillnaden mellan tandtekniker, tandsköterska, tandhygienist och tandläkare?

Under dagens inlägg tänkte jag klargöra skillnaden mellan olika professioner inom tandvården. Detta kanske underlättar för er om ni är osäkra kring vilket område i tandvården ni vill arbeta med i framtiden.

Tandhygienist

Vad har man som arbetsuppgift som tandhygienist?

Att arbeta som tandhygienist innebär att man arbetar med förebyggande tandvård. En av våra viktigaste uppgifter är att hjälpa till att bevara en god oral hälsa. Detta är jätte viktigt för att i sin tur minska uppkomsten av orala sjukdomar och förhoppningsvis hjälper vi er att spara pengar som ni annars skulle lägga på behandlingar :). Tandhygienister arbetar också med undersökningar och behandlingar av karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning).

Som tandhygienist har man möjlighet att öppna en egen klinik och även jobba som klinikchef. Vill man variera sina arbetsuppgifter har man möjlighet att arbeta som flourtant, där man som tandhygienist går ut till olika skolor för att undervisa unga barn om fördelen av att använda flour.

Hur lång är tandhygienistutbildningen?

Tandhygenistprogrammet ligger på 3 år.

 

Tandläkare

Vad har man som arbetsuppgift som tandläkare?

Att arbeta som tandläkare innebär att man arbetar med att förebygga, utreda och behandla orala sjukdomar eller skador som befinner sig i munhålan. Tandläkare ansvarar över rotfyllningar, lagning av tänder, behandling av tandköttsinflammation och felplacerade tänder. Som tandläkare samarbetar man oftast väldigt nära med tandsköterskor men också tandhygienister.

Tandläkare har också möjligheten att specialisera sig inom olika områden som t.ex.  endodonti, bettfysiologi, oral protetik, odontologisk radiologi, ortodonti, parodontologi, pedodonti och orofacial medicin. Klicka här för mer information om specialistutbildningen.

Hur lång är tandläkarutbildningen?

Tandläkarutbildningen ligger på 5 år.

 

Tandsköterska

Vad har man som arbetsuppgift som tandsköterska?

Att arbeta som tandsköterska innebär att du självständigt arbetar med munhygienen, tandhälsokontroller, fluorbehandling, avtryckstagning, puts m.m. Tandsköterskor assisterar även tandläkare vid behandling och undersökningar av patienter samt kan bli delegerade av tandläkare att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra avtryck för proteser och kronor samt göra enklare fyllningar. I arbetsuppgiften ingår det också att sterilisera och rengöra instrument och ser till att det finns tillgång till utrustning och arbetsmaterial.

Tandsköterskor kan också arbeta administrativt där de tar emot patienter i receptionen, ansvarar över telefonsamtal, kallar in patienter för behandling, boka in patienter, ansvara över betalning men även att genomföra inköp.

Hur lång är tandsköterskeutbildningen?

Tandsköterskeutbildningen ligger på drygt 1.5 år.

 

Tandtekniker

Vad har man som arbetsuppgift som tandtekniker?

Tandtekniker har som arbetsuppgift att tillverka individuellt anpassade ersättningar för saknade eller skadade tänder som t.ex. kronor broar och proteser. I deras arbete är det väldigt mycket inslag av hantverk och design och oftast är man specialiserad på vissa material som t.ex. i guld eller porslin.

Hur lång är tandteknikerutbildningen?

Tandteknikerutbildningen är 3 år lång.

 

 

 

 

2 kommentarer

Abdulkadir

Abdulkadir

Jag vill studera tändsjuskötiska hos er hur ska jag ska?

Sara

Sara

Hej! Tandsköterskeprogrammet finns tyvärr inte på Karolinska Institutet. Utan på KI kan du läsa antingen till tandhygienist eller tandläkare. Mvh SARA