Vad gör en tandhygienist? + hur ser framtiden ut för tandhygienister?!

Första gången jag hörde ordet ”tandhygienist” gick jag på gymnasiet och jag hade ingen koll på vad en tandhygienist gör. Jag var alltid van vid att säga ”idag ska jag gå till tandläkaren” när man egentligen träffar en tandhygienist. Därför tänkte jag skriva lite om tandhygienistens uppgift  inom tandvården.

Vad är en tandhygienist och vad ingår i arbetet?

En tandhygienist är en person som arbetar med förebyggande tandvård. I arbetet ingår det att hjälpa människor, både vuxna och barn att bevara en god munhälsa i samband med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan som karies och tandlossning.

Förutom att jobba med förebyggande tandvård, jobbar tandhygienister också med undersökningar, diagnostik och  tobaksavväjning enligt Saco.

En stor del av arbetet går ut på att motivera patienter till att bevara en god munhälsa i form av friska tänder och tandkött. Det kan vara allt från patienter som använder tobaksprodukter till personer som har försämrad munhygien. Tandhygienister jobbar vanligtvis självständigt men i vissa kliniker jobbar man i samband med tandläkare.

Får tandhygienister jobba utomlands?

Med en godkänd svensk tandhygienistexamen får man jobba inom EU/EES-området.

Hur ser framtiden ut för tandhygienister?

Enligt saco ser framtiden ljus ut för tandhygienister. Arbetslösheten är väldigt låg och det sägs att det är färre tandhygienister som utbildas än vad tandvården efterfrågar.

 

Förhoppningsvis, har du som läst detta inlägg en mer tydlig bild på vad en tandhygienist gör för något. Och glöm inte att nästa gång är det kanske tandhygienisten du får träffa och inte tandläkaren 😉

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg