Väntan på tentaresultat och uppdatering av den nya kursen Oral radiologi 2

I veckan kommer vi få vårt tentaresultat från parodontologi 2 tentan och nu är vi igång med röntgen 2 kursen. Denna kurs består av en del repetition från tidigare röntgen kurs som vi hade under termin 2 men också en massa ny information. Ibland känns det bara för mycket och många andra studenter kan tycka samma sak just nu.

Men det gäller såklart att andas och ta dag för dag, annars går man in i väggen. Det som har varit roligt och nervöst under denna kurs är att vi har börjat ta röntgenbilder på riktiga patienter. Vi jobbar två och två och varje grupp får en patient tilldelad. Sen är det vår uppgift att läsa remissen samt göra ett urval där vi ska välja vilka bilder vi ska ta och varför.

Sen ska vi presentera hur vi tänker till en lärare och därefter godkänner dem, de bilder vi ska ta. När vi tagit en bild kommer en lärare in i båset igen för att se om bilden är godkänd. De vill att vi ska kunna reflektera över de som blivit bra samt mindre bra i bilden. Sen vill man inte utsätta patienten för onödig mängd strålning och därför är det viktigt att diskutera med läraren efter att man tagit en bild.

Sen beror det på också vad man vill se i en röntgenbild. Ska man t.ex. kolla på en viss tand för att undersöka om det finns en kavitet (dvs hål i tanden) så ska man fokusera på just den tanden. Sen om bilden inte blir bra, då ska man kunna förklara för läraren vad man gjorde för fel och därefter tar man en ny bild.

Men läraren hjälper en jätte mycket, så du som ska ha röntgen kursen under termin 3 ska inte vara orolig alls utan läraren finns där för dig.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg