Visste du att rökare löper större risk att utveckla tandlossning?

Det känns som att många inte riktigt vet vad parodontit (tandlossning) är för något till skillnad från karies (hål i tänderna). Därför tänkte jag att dagens inlägg får handla om sjukdomen parodontit.

Parodontit som också kallas för tandlossning är en infektion i tandens fäste som kan leda till att tänderna förlorar fästet över tid. Tänderna blir rörliga och därmed tappar man tänderna tillslut.

Den främsta orsaken till tandlossning är försämrad oral hygien och sen finns det andra faktorer som kan öka risken att utveckla parodontit som rökning och diabetes.

Därför rekommenderar tandvårdspersonalen rökare att besöka tandvården mer ofta i jämförelse med en icke rökare. Sedan tjatar personalen också på hur viktigt det är att borsta 2 ggr/dagen med rätt teknik för att avlägsna all bakterier som samlats runt tandköttet och tänderna. Det är också viktigt att rengöra mellan tänderna med en mellanrumsborste eller tandtråd.

Vad man använder för hjälpmedel mellan tänderna beror helt på hur man ser ut i munnen. Dvs om det är trångställt mellan tänderna rekommenderas tandtråd eller om man har stora mellanrum, rekommenderas mellanrumsborste (finns i olika storlekar).

Hur en del av undersökningen kan gå till:

  • Tandhygienisten mäter fickorna. En frisk tandköttsficka är inte djupare än 3 mm. Över 3 mm, klassas som sjukt. Om fickan blöder är det en indikation på att det är inflammerat.
  • Vid misstänkt parodontit tar man röntgenbilder. Sen mäter man hur stor benförlusten är. Man jämför även röntgenbilderna med tidigare tagna bilder för att se om sjukdomen utvecklats sen tidigare.
  • Undersöker mobilitet. Är tänderna rörliga? Om ja, tecken för parodontit.

Den behandling som vi tandhygienister erbjuder är:

  • Genomgång av egenvårds instruktioner
  • Borttagning av tandsten i de djupa fickorna
  • PTR (professionell tandrengöring)

Ibland kan man tyvärr inte rädda alla tänder och då är det tandläkarna som ersätter de saknade tänderna genom att sätta dit ett implantat t.ex.

Visste du att:

Rökare löper större risk att drabbas av parodontit och rökning gör det svårare att upptäcka tandlossning p.g.a. ett nedsatt immunförsvar. Anledningen beror på att de tidiga symtomen på sjukdomen döljs.

Tandköttsinflammation är ett första tecken på parodontit och individer som röker, märker inte att de blöder i tandköttet p.g.a. försämrad blodcirkulation då blodkärlen drar ihop sig p.g.a. rökningen. Därför är det viktigt att rökare går på fler undersökningar än icke rökare.

0 kommentarer

Relaterade inlägg