Vad gör en sjuksköterska?

Som sjuksköterska kan man arbeta på en mängd olika platser och på en mängd olika sätt, men något gemensamt är ansvaret för patientens omvårdnad. Det betyder att man ser till att patienten har det bra när denna får vård. Det kan innebära att få patienten att känna sig trygg och omhändertagen. Man kan arbeta med allt från barn till äldre, i helt olika livssituationer. Det finns anställningar med ett högt tempo och akutsituationer, men även mer lugna avdelningar.

Under utbildningen får man praktisera på olika sjukhus, vårdcentraler och vårdplatser inom olika områden. Då borde man få en uppfattning om vad man tycker är roligast! Sen går det ju alltid att prova olika saker som sjuksköterska. Man behöver inte vara på en och samma arbetsplats i resten av sitt liv!

För att bli sjuksköterska läser man en grundutbildning på 3 år. Därefter finns det alltså en massa jobb att välja på! Man kan även plugga vidare och specialisera sig inom till exempel omvårdnad under intensivvård, operationer, bedövning och narkos. Man kan även plugga vidare för att forska!

Just nu har jag själv ingen aning om vad jag vill göra när jag har pluggat klart… kanske arbeta med barn, jag har ju efterenhet från att ha arbetat på förskola, eller så funderar jag på att arbeta med äldre. Något ytterligare som känns lockande är typ ambulanshelikopter? Eller akutvården över huvud taget! Möjligheterna är så många…

För att läsa mer om sjuksköterskeprogrammet på KI, klicka här!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig