5 tips inför Anatomi och Fysiologi

Hej på er! Här listar några tips som kan vara användbara för den som ska läsa eller läser kursen anatomi och fysiologi!

Börja lite inför?
♦ Man kan exempelvis ladda ned en app med skelettdelar, muskler, organ. Jag laddade ned en app som heter ”Anatomy quiz” och satt på tunnelbanan eller vid andra tillfällen då jag inte hade något särskilt att göra och bekantade mig med vad olika skelett och muskler heter på latin!
♦ KI tipsar även om en bok som heter ”kom igång med anatomi och fysiologi” där man kan fräscha upp minnet från grundskolan och gymnasiet. Den går igenom basic matematik och naturvetenskapliga ämnen.
♦ Att redan kunna lite grann eller att känna igen saker kan göra det roligare att lära sig!

Följ schemat!
♦ Varje dag står det vad man bör göra, tex. egen inläsning, föreläsning eller workshop. Delta på dessa eftersom det dyker upp mycket frågor, det är grymt kunniga föreläsare, workshopen är oftast roliga och man får ett tillfälle att tänka själv kring det man har lärt sig (vilket kan vara svårare än man tror). Om man inte följer schemat så blir det jättemycket att ta igen inför salstentan (provet). För det är mycket som man behöver kunna! Även under grupptentorna (man svarar på några frågor tillsammans i grupp) behöver man ha koll på det mesta för att kunna skriva bra tillsammans!

Lärandemål
♦ Det finns en jättebra studieguide med instuderingsfrågor, quiz, videoklipp, exempeltentor och gamla tentor. MEN glöm inte att även plugga utifrån lärandemålen, se till att du har bockat av alla dessa inför examinationerna.

Kurslitteratur
Om man tycker om att lära sig genom att läsa så rekommenderar jag att man köper eller lånar den rekommenderade boken Människokroppen: Fysiologi och anatomi  av Olav Sand. Dessutom säger andra i min klass att den kan vara bra att ha under kurser som kommer bygga på anatomi och fysiologikursen.
♦ Det finns andra böcker att låna på biblioteket som är enklare att få tag på.. men.. för mig blev det ett pussel att hitta svar på lärandemål och instuderingsfrågor jämfört med när jag hade rekommenderade boken. Personligen så upplevde jag den rekommenderade litteraturen som kopplad till lärandemålen och instuderingsfrågorna.
♦ Vill man inte köpa boken så finns det en mängd olika videos att titta på (till exempel AGNE PAULSSON på Youtube) som jag lärde mig massor av. Det kan även vara skönt att varva lite. Speciellt med tanke på att kursen som är innan och efter anatomi och fysiologi kräver ganska mycket läsning!

Fritid
♦ Man måste få ha fritid och vila. Under första delen av kursen arbetade jag mycket extra och tränade fler gånger i veckan. Det blev jobbigt eftersom jag kände att jag inte hann koppla av. Försök att planera så lite som möjligt runtomkring, tex arbete, resor eller vad vet jag (om man har möjlighet såklart). Kursen krävde, iallafall för mig och de flesta jag pratat med, ca 8 timmar plugg om dagen!

Det är en superrolig kurs och man lär sig så himla mycket, och jag kommer att sakna den!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig