”Hjälp, jag är nervös inför praktiken!”

Vissa har ingen tidigare erfarenhet inom vård- och omsorg och det är helt okej när man går ut på VFU (Verksamhetsförlagd utbildning = praktik). Som jag tidigare nämnt kan man spendera den första tiden tillsammans med undersköterskor för att lära sig basal omvårdnad. Därefter kan man få gå resten av VFU:n med en sjuksköterska/sin handledare. VFU:n passar alla vilken nivå man än är på och den går att anpassa utifrån individ och tidigare erfarenheter. Det är en del nytt man får lära sig och det är jättekul, VFU:n är liksom början på sin yrkesroll.

Det jag är osäker på vill jag gärna observera till en början, därefter kan den som utför handlingen ha teoretisk genomgång medans man observerar, var inte rädd att ställa frågor, du är där för att lära dig. Sedan kan du bli erbjuden (eller ta eget initiativ) till att utföra handlingen under handledning. Det bästa är att vara ärlig om man är osäker, man kan säga ”Jag är osäker men vill gärna lära mig”. Exempelvis att sticka första gångerna kan vara pirrigt, men jag försöker tänka att det är som ett plåster man bara får dra av. Man måste göra de praktiska momenten själv för att kunna lära sig hur det går till egentligen.

Mitt första stick: Jag var på laboratoriet på en vårdcentral och fick hämta in en patient från väntrummet till ett provtagningsrum där blodprov skulle tas. Jag berättade att jag var sjuksköterskestudent och skulle titta på blodprovtagningen och han svarade ”Jaha, du får titta men du kan också få sticka om du vill”. Min handledare sa att det var okej och helt plötsligt satt jag där och det var dags. Adrenalinkicken kom mitt under blodprovstagningen och mina ben började hoppa under bordet, men jag försökte andas lungt och fokusera på att slutföra blodprovet. Det gick superbra och jag var så stolt att jag hade vågat. Senare på dagen kom en annan man som var lite svårstucken men han sa också att jag kunde få ta blodprov på honom. MEN jag stack och träffade ingen ven så det kom inget blod så min handledare tog över och utförde blodprovet. Men det händer alla och det är inget som kommer stoppa mig från att fortsätta att lära mig!

Tro på dig själv och sätt upp egna mål som du kan dela med dig av till din handledare och stäm av att det är okej. Jag hade sagt till min handledare att ”jag vill ha tagit blodprov minst en gång under denna vecka” och det var precis det jag gjorde!

Vad är du mest pirrig inför när det kommer till din VFU?

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig