Inte långt alls!

Nästa vecka är min sista vecka som student på Karolinska Institutet. Fredagen den 5 juni är dagen då jag tar examen. OCH SÅ MÅNGA ANDRA!!!

Hur gick 3 år så snabbt?


Det är svårt att förklara känslorna till hur det känns att ta examen, men tänk såhär.

Välj din absoluta favoritserie. Tänk att det är den sista säsongen och snart ska du få se det SISTA avsnittet som avslöjar hur allting ska sluta! Du har följt olika karaktärer, du har fattat tycke om några och du vill se att alla får sitt rätta avslut. Massa plot-twist har skett och snart kommer allt fram. Hur kommer det att sluta?!?!

Känner du spänningen? Ta den känsla, gångra den med 4 och du har min upplevelse.

Denna sista termin har känns väldigt ambivalent, dels på grund av den rådande situationen, men också för att man längtar till något bra. Jag vill verkligen bli klar nu och få börja arbeta. Målet med min utbildning är att få jobba med något jag vill och nu när det är så nära vill jag bara skynda på det ännu mer.

Jag vill ha det sista avsnittet nu!


Det är inte långt kvar och jag har en sista tenta att skriva innan allt verkligen kan gå mot sitt slut. Man kan säg att jag har en plot-twist kvar. Får fortsätta att förberedda mig inför det.

Men för att avsluta inlägget i andan av ett avsnitt så bjuder jag på ett litet TV-jingel som tack för att du orkat läsa min blogg. Varsågod!

Vad hände med VFU 6?


Det ska jag allt berätta! Från mitten av februari till slutet av mars var jag ute på min sista verksamhetsförlagda utbildning (VFU), det vill säga min praktik. Denna gång var det dags för mig att pröva/testa/uppleva angiografi, barnröntgen och datortomografin.

Angiografi var helt nytt för mig och jag hade aldrig varit där tidigare. Mycket om det jag visste om angiografi var genom de kurser vi läst tidigare, där vi stött på modaliteterna (apparaterna) och dess bilddiagnostik. Nu var det dags att vara med på riktigt.


Angiografi (av angio– ’kärl’ och grafi– ’skriva’)

Kärlskriva, låter lite absurt, att säga avbilda låter bättre. Nu är inte mina kunskaper inom grekiska suffix enastående, men grafi- kan även tolkas som undersökning. Vilket skulle vara mer förståeligt i detta sammanhanget. För det är precis vad det är, en kärlundersökning.

Som jag berättat tidigare i ett annat inlägg är angiografi en röntgenundersökning som görs för att åtgärda stopp eller blockeringar i blodkärlen. Undersökningen görs av en kardiolog eller en radiolog. Kardiologen gör oftast de undersökningar som görs på hjärtats kranskärl och radiologerna gör oftast undersökningarna på de andra kärl som finns i kroppen. Vid sin sida har man oss, röntgensjuksköterskan, som assisterar vid undersökningen.

Jag ska nog säga att det är ganska mycket action som sker på angiografi, men det kan oftast bli långa undersökningsperioder. Allt från 30 min till 6 timmar är vanligt vid dessa undersökningar. Allt beror på patientens tillstånd/kärl, radiologen eller kardiologens expertis och såklart röntgensjuksköterskans assistans. Som ny går allt mycket långsammare, men när jag såg de som var vana vid undersökningar, så gick det så snabbt. Hann knappt förstå vad som hände. Mycket fascinerande.

 


Koronarangiografi

Här genomförs undersökningar där en kardiolog går in genom armen eller ljumsken och tar sig vidare till hjärtats kranskärl. Nu skrev jag att detta är koronarangriografi, men samma apparat finns på andra typer av undersökningar som görs på blodkärlen.

C-båge

Likt till utseendet av bokstaven C är detektorn och röntgenröret placerat på en båge som gör det enklare för kardiologen/radiologen att manövrera röntgenapparaten över patienten och nå dit hen vill undersöka och stråla.

Stent

Du kanske har hört talas om det, men ett stent är en liten metallgrej som man placeras i det område som är täppt i blodkärlet. Här ser ni hur ett sådant stent kan se ut. Det är väldigt flexibelt och är lättare än en fjäder. Men sådana här kan sättas in i kärlen för att hjälpa de med trånga blodkärl att återfå ett normalare blodflöde.Patienterna säger oftast att det gör ont ett tag, men det är för att helt plötsligt så kommer blod igenom ett kärl som tidigare var täppt. Vilket kan kännas på olika sätt, men oftast lite smärtsamt.

 

Med det så var min angioplacering färdig!

 

Igår tog jag kort upp om att jag läser fördjupningskurser i programmet. Något som du kanske undrar vad det är?


Jo, i slutet av termin 6 på röntgensjuksköterskeprogrammet får vi studenter välja mellan olika kurser där vi fördjupar oss i ett ämne vi tidigare läst om. Exempelvis kan det vara en fördjupning i magnetkameran och dess teknik, pediatrisk radiologi eller mammografi. Självklart finns det flera kurser och jag har valt att läsa en handledarkurs och en kurs om ortopedisk radiologi.

I handledarkursen fördjupar vi oss i ämnet handledning och lärandeprocessen. Något som har varit väldigt intressant och lärorikt. Kursen fick mig att inse de svagheter och styrkor jag har som person när det kommer till mitt lärande, samt min pedagogiska sida. Om det är något jag behöver träna på är det att vara mer pedagogisk. Jag förstår min hjärna och vad jag vill göra, men att förmedla det till andra kan vara struligt. Jag gissar att min inre vädur vill göra allt själv!

Kursen som jag läser just nu är den som heter ”Ortopedisk radiologi”. Denna kurs fördjupar sig i de olika ortopediska (skelettets) sjukdomar och tillstånd som vi kan kunnas möta ute på jobbet. Det kan dels vara hur utseendet för olika frakturer, tumörer och åldersrelaterade sjukdomar ser. Utöver det får vi även mer kunskap om skelettets uppbyggnad, funktion och hur sjukdomarna kan behandlas. Något jag tycker verkar superintressant. Känns som en fördel att kunna identifiera sjukdomar som kan vara akuta och viktiga att påpeka när man väl tar bilderna. Något som röntgensjuksköterskor bör ha i sin ryggrad.


Skulle du vilja veta mer om de olika fördjupningskurser som vi får välja mellan på Karolinska Institutet? Då kan du klicka på bilden nedanför så tar den dig vidare till mer information!

Hej!

Saker och ting är oförutsägbara, likaså mitt skrivande. Idag inser jag att detta är min sista månad i röntgensjuksköterskeprogrammet på Karolinska Institutet. Jag är med andra ord klar sen. Färdig!

Vilken känsla, det är absurt hur jag nu sitter här och skriver att jag snart ska ta examen. Tre år har gått så snabbt.
Mycket har såklart skett och jag har missat att berätta om mycket! Oavsett är det som sagt endast en månad kvar och det innebär en kurs kvar.

Denna kurs som börjar imorgon är en av de två fördjupningskurserna vi får välja i slutet av termin 6. Jag valde att studera en handledarkurs och nu så blir det ortopedisk radiologi.

För att återkomma till skrivandet här på bloggen kommer ett inlägg imorgon som innehåller lite mer information.


MEN!

Nu vill jag att du som sitter och läser min blogg, du som kommit hit av en slump eller är här för första gången. Jag vill att du skickar en fråga! Fråga vad du vill!

Vill du veta om jag fått jobb? Vad vill jag göra om 10 år? Vad kommer jag få för lön? Är jag trött på röntgen? ALLT!

Skicka din fråga till: tony.axelsson@stud.ki.se eller klicka här så ska jag svara på dina frågor.

Ha en fortsatt fin dag!

Eftersom vi vet att många av bloggarnas läsare är befintliga studenter så använder vi alla kanaler vi kan för att nå ut till er studenter på KI.

KI följer regeringens rekommendationer och kommer att gå över till distansundervisning från och med onsdagen den 18 mars.

Det kommer att finnas många frågor kring de praktiska momenten att lösa den närmaste tiden. Vi ber om förståelse för att både lärare och administration arbetar väldigt hårt just nu och att det för tillfället kanske inte finns svar på alla frågor.

Tillsammans ska vi göra det bästa av situationen i detta extraordinära läge.

Informationen på ki.se uppdateras löpande och har ni allmänna frågor går det bra att mejla till ki-student@ki.se och gäller det programspecfika frågor så kontaktar ni era program.

Annika Östman Wernerson, Vicerektor KI