Fördjupningskurser i röntgensjuksköterskeprogrammet

Igår tog jag kort upp om att jag läser fördjupningskurser i programmet. Något som du kanske undrar vad det är?


Jo, i slutet av termin 6 på röntgensjuksköterskeprogrammet får vi studenter välja mellan olika kurser där vi fördjupar oss i ett ämne vi tidigare läst om. Exempelvis kan det vara en fördjupning i magnetkameran och dess teknik, pediatrisk radiologi eller mammografi. Självklart finns det flera kurser och jag har valt att läsa en handledarkurs och en kurs om ortopedisk radiologi.

I handledarkursen fördjupar vi oss i ämnet handledning och lärandeprocessen. Något som har varit väldigt intressant och lärorikt. Kursen fick mig att inse de svagheter och styrkor jag har som person när det kommer till mitt lärande, samt min pedagogiska sida. Om det är något jag behöver träna på är det att vara mer pedagogisk. Jag förstår min hjärna och vad jag vill göra, men att förmedla det till andra kan vara struligt. Jag gissar att min inre vädur vill göra allt själv!

Kursen som jag läser just nu är den som heter ”Ortopedisk radiologi”. Denna kurs fördjupar sig i de olika ortopediska (skelettets) sjukdomar och tillstånd som vi kan kunnas möta ute på jobbet. Det kan dels vara hur utseendet för olika frakturer, tumörer och åldersrelaterade sjukdomar ser. Utöver det får vi även mer kunskap om skelettets uppbyggnad, funktion och hur sjukdomarna kan behandlas. Något jag tycker verkar superintressant. Känns som en fördel att kunna identifiera sjukdomar som kan vara akuta och viktiga att påpeka när man väl tar bilderna. Något som röntgensjuksköterskor bör ha i sin ryggrad.


Skulle du vilja veta mer om de olika fördjupningskurser som vi får välja mellan på Karolinska Institutet? Då kan du klicka på bilden nedanför så tar den dig vidare till mer information!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig