Hur är det att vara student på röntgensjuksköterskeprogrammet?

Ibland är det som att bloggen fungerar som en påminnelse om att det finns annat än bara plugg i vardagen. Nu kanske jag får er att tro att det är galet mycket plugg och lite socialt liv, men så är det inte. Att studera är dock annorlunda till de år jag hade det vanliga 8-timmars jobbet. Då var det bara fokus på jobb när man var på på plats och när man kom hem kunde man fokusera på sina egna intressen. Nu när man studerar är det andra saker som hänger med en hem och istället får man försöka få de vardagliga rutinerna att komma emellan. Men det är såklart inte något nytt för någon, man har hört olika saker om hur det är att studera på universitet eller högskola.

Men hur är det att studera på röntgensjuksköterskeprogrammet?

Dessa är endast mina reflektioner och baserar inte på några andras upplevelser så ta inte in allt och hugg in det i sten. Men här är några saker som jag upplever som röntgensjuksköterskestudent.


 

 1. Man får lära sig ett nytt språk.

  Det första vi fick lära oss i början av utbildningen var de latinska namnen för olika anatomiska strukturer. För latin är typ vårdspråkets modersmål. Vi lär oss skelettet, organen, de olika delarna på hjärnan, blodkärlen, sjukdomar, ungefär allt på latin. Lite blandat med grekiska och engelska också. Och det varierar hur bra det stannar kvar i minnet. Men en sak är säker, när man väl är ute och arbetar kommer man stötta på många av orden och förstå vad de menar!

 2. Man planera mycket av sin egna studietid.

  Ett stort plus i utbildningen är att dagarna är väldigt blandade. Några dagar är det föreläsningar på campus, andra dagar är det bara egen studietid. Allt beror på vad för kurs man läser. Detta gör att man får större möjlighet att bestämma över sina egna studier. Ibland kan man unna sig en extra ”ledig dag” på veckan. Däremot försvinner tiden till att studera, vilket man sedan kommer få äta upp dagen innan tentamen. Det gäller att bara prioritera och planera sin tid på bästa sätt!

 3. Man får ett intresse för teknik.

  Jag har ett någorlunda intresse för teknik och kan själv uppleva att jag ganska teknisk kunnig, men att jag skulle kunna bli fascinerad av teknik var inte förväntat. Då menar jag inte som att bli upprymd över en ny iPhone XZY för 100 000kr, utan mer som att man blir fascinerad över hur apparaterna fungerar och hur man styr dem för att få bra bilder. Även de typer av bilder man kan få fram med hjälp av teknologi. Vad man kan få fram är ganska häftigt.

 4. Man kommer få frågan ”Men är du utbildad sjuksköterska från början?” tusen gånger om.

  Berättar man att man pluggar till röntgensjuksköterska kommer folk anta att du redan är utbildad sjuksköterska och är nu igång med din specialistutbildning. Men så är det inte… (om du nu inte är sjuksköterska och pluggar till att bli röntgensjuksköterska!) Men frågan dyker upp många gånger. Men man kan inte bli irriterad på människor, de var inte med första gången någon ställde den frågan. Så om fler skulle kunna utbilda sig till röntgensjuksköterskor så skulle ordet sprida sig!

 5. Man får göra mycket praktik.

  Är man rädd för att man inte ska vara redo för arbetslivet när man väl är färdigutbildad, så behöver man inte oroa sig som röntgenstudent. Det blir mycket praktik och mycket hands-on erfarenhet när man läser röntgensjuksköterskeprogrammet. Även om vi läser mycket teori så lära man sig ungefär allt man bör och ska kunna vid praktiken. Så när vi kommer ut så är vi mer än redo!

 6. Man kommer få jobb direkt efter utbildningen.

  Om inte innan. För det är brist  på röntgensjuksköterskor och det kommer behövas flera. Redan under praktiken får man frågor som ”Visst vill du börja här när du är klar?” eller ”Inte skulle du vilja jobba någon annanstans än här va?” och ”Vill du börja redan nu som undersköterska hos oss i sommar?”.  Som röntgensjuksköterskestudent är du högt eftertraktad. I hela landet!

 7. Man kommer få många frågor om vad man egentligen gör.

  Lite som frågan om man är sjuksköterska i botten så kommer även frågor om vad man egentligen gör. Vilket inte är förvånande, för en röntgensjuksköterska göra en del som inte känns så uppenbart. Oftast tänker folk att man bara tar bilder på folks benbrott. Dock får man själv lära sig mycket om det som ingår i yrket som röntgensjuksköterska. Lär mig fortfarande idag om vad jag ska göra.

 8. Man kommer vilja börja träna.

  Det här är nog mer applicerbart på mig som inte är så duktig på att träna. Men efter allt man hört om sjukdomar och hur man ser till att undvika dem, så är träning svaret till nästan allt. Genom fysisk aktivitet håller man sig frisk och välmående och det vill man! Dock behöver men se till att träna, vilket alltid inte är lika lätt. Om man inte har den vanan sedan tidigare. Som student får man tillgång till KI´s gym och kan ta del av olika pass så möjligheterna finns. Gäller bara att ta sig i kragen!

 9. Man kommer fundera om kollektivtrafiken har någon personlig agenda mot en.

  Under de mest olägliga tillfällena kommer kollektivtrafiken vilja spela ett spratt med dig. Gärna under den dagen du har tentamen. Då gäller allt från spårfel, växelfel, signalfel, spårändring, trafikkaos till förseningar. Bor man inte inom gångavstånd från campus så är detta något man kommer få uppleva. Kan ibland även ske när man ska hem och önskar inget mer än att bara få komma hem.

 10. Man har KUL!

  Töntigt eller klyshigt uttryck, säg vad du tycker, men att plugga till röntgensjuksköterska är kul! Jag gillar min klass, det jag lär mig är spännande och jag får möta människor som inspirerar mig. Självklart gäller det säkert många andra utbildningar, men om det är så att du funderar, har funderat eller spekulerar över hur det är att plugga röntgensjuksköterskeprogrammet så vill jag med detta säga att det är kul! Var inte orolig över att det kommer vara tråkigt att studera till röntgensjuksköterska, för det kommer det inte vara!

 

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig