Jag tror ingen sätter sig upp i sängen en morgon och skriker ut:

RÖNTGENSJUKSKÖTERSKA! Det ska jag bli!

Jag tror inte att ungarna på lekplatsen säger:

”När jag blir stor ska jag bli den BÄSTASTE röntgensjuksköterskan!”

Jag tror inte heller att reaktionen från sina föräldrar, när man berättat att man ska plugga till röntgensjuksköterska är:

”HERREGUD! Äntligen får vi en röntgensjuksköterska i familjen!”

När jag berättade för min mamma om att jag sökt till röntgensjuksköterska var hennes reaktion:

”Du ska bli vad? Vadå…, ska du RUNKA?!”
(Spoiler, true story)

Nej, men hon fattade vad jag sa, men hon tyckte att det var kul att förvränga ordet röntga. Hon sa det högt och skrattade i telefonen när jag ringt för att berätta att jag sökt till röntgensjuksköterskeprogrammet på KI. Hennes andra frågor relaterade mer till hur jag skulle klara mig ekonomiskt och om vart universitetet låg. Men oavsett var det inte det ovanstående svaret, att nu kunde familjen stoltsera sig med en röntgensjuksköterska i familjen.

Och lite så kanske det är, jag vet inte riktigt, men jag vet att jag själv inte hade koll på yrket röntgensjuksköterska. Jag plockade snabbt upp att det handlade om att jobba med röntgen, eller som jag lärt mig nu att det heter, radiografi. Men vad det innebar och vad man gjorde var lite oklart. Och att jag visste jag skulle söka till det, att det egentligen inte råkade vara en slump att jag fann utbildningen på antagning.se, så var inte fallet. Vägen till mitt val av utbildning tog sin lilla tid.

Jag är som sagt 27 år gammal och när jag tog studenten 2009 var jag otroligt skoltrött. Mina betyg hade fallerat under sista året i gymnasiet och jag brydde mig inte så mycket om att jag skulle fortbilda mig. Att börja jobba och tjäna pengar var det enda jag tänkte på. Tyvärr blev det inte mycket jobb, inte på ett helt år. Arbetslös och trött på jobbcoachen som tvingade mig söka 10 jobb om dagen, ändrade jag mig och bestämde mig för att börja plugga igen. Dock hade jag inte sökt till ett universitet utan till en folkhögskola utanför Gnesta. Jag hade sökt till möbelsnickeri!

Två år senare, efter ett examensarbete, flertal kurser inom snickeri och helt insnöad i möbler, ville jag fortbilda mig och bli möbeldesigner. Jag sökte mig till Danmark, till Kunstakademiets Designskole. Jag skickade in mina arbetsprover och höll tummarna om att jag skulle bli antagen och hoppades om att få bli en möbeldesigner. Men svaret kom:

”Kære Tony Axelsson,

Kunstakademiets Designskole må desværre fortælle dig, at du ikke er gået videre til optagelsessamtalen…”

Med svaret kom en otrolig sorg över mig, jag hade ju planerat allt i mitt huvud. Jag skulle ju bli möbeldesigner, det var jag så inställd på. (Jag hade till och med börjat lära mig danska!) Men det tog inte slut då, inte fullkomligt. Min dåvarande lärare från folkhögskolan peppade mig och sa att jag skulle söka igen. ”Ingen kommer in på första försöket”. Hon rekommenderade mig om att försöka hålla mig kvar inom den kreativa världen och plocka på mig inspiration på vägen. Det var då jag sökte mig till ett konstmuseum i Stockholm. Jag fick mitt första riktiga jobb som tekniker på ett museum för samtidskonst, aka modern konst. Det var nytt för mig, men det var helt fascinerande. Jag träffade människor inom konstvärlden och var med i arbetsprocessen i skapandet av konstutställningar. Det var riktigt spännande. Men samtidigt krympte mina tankar om att bli möbeldesigner under den perioden. Jag började tveka.

Några urklipp från min arbetsprocess med arbetsproverna till designskolan.

Leverans av modern konst till museet.

Min tid på museet kom till sitt slut 2014. Min anställning hade bara varit en projektanställning, dvs en anställning som varar under en bestämd tidsperiod. Det var då jag gjorde det min lärare från folkhögskolan sa åt mig att göra. ”Sök igen!
För att göra historien kort – jag kom inte in. Men det gjorde inte så mycket denna gång. Tankarna om att bli möbeldesigner hade krympt. Kanske var det så att jag mest bara tyckte om design och möbler, typ som att jag ville ha det hemma? Jag har en tendens att nörda in mig i saker och design blev möjligen ett av mina intressen. Nu tog min tankar om att bli möbeldesigner slut. Istället fortsatte jag att jobba.

Med erfarenhet som tekniker och min händighet gav det mig ett jobb som vaktmästare på en skola ute på Djurgården i Stockholm. Dock såg min chef, som också var rektor över skola, möjligheter med mina kunskaper om möbelsnickeri. Hon erbjöd mig att få bli träslöjdslärare på skolan. Vid den tiden hade jag inte arbetat så mycket med snickeri och saknade det lite. Jag sa ja. Vips, så hade jag även fått en tjänst som träslöjdslärare. Jag bollade med att jobba som vaktmästare och träslöjdslärare på skolan. Det var otroligt lärorikt, roligt och spännande, men ville jag jobba med det resten av livet? Nej det ville jag inte. Även om det var kul och spännande, var det ensamt att jobba som vaktmästare. Jag var själv och hade inga ”vaktmästarkollegor”. Jag ville jobba tillsammans i en grupp, men också självständigt. Det var nu jag började tänka på vad jag egentligen ville.

Efter en tid på skolan, började jag fundera på vad jag egentligen ville arbeta med. Att jag hade jobbat i ungefär 5 år blev nog en fördel för mig i min tankeprocess. För då kunde jag jämföra mellan det jag kunde tänkas göra och det jag helst inte ville göra. Det ledde mig till att ha två utgångspunkter i det jag sökte i mitt framtida yrke. Arbeta med människor och ett jobb som är mångfacetterad. Hösten 2016 bestämde jag mig för att det var dags att söka utbildningar!

Det är här jag stannar. För hur det blev röntgensjuksköterska är en historia i sig och hur det gick till vill jag dela med mig i ett till inlägg. Det blir en cliff-hanger här. Jag tråkar ut er annars med ett långt inlägg.

Men tills imorgon,

Allt väl!
Tony

Den obligatoriska personalbilden. Som också blev den sista jag var med i 2016. Det var ett fantastiskt gäng!