#metoo – fattar du?

 

Det är nog få personer som missat #metoo-kampanjens inflytande och debatten omkring den. Den har synts i sociala medier, bland nyhetstidningar och på tv. Man har läst och hört andras berättelser om trakasserier, sexuella övergrepp och kränkningar, men frågan som väcks hos mig är; Förstår du vad #metoo innebär?

 

Varför jag ställer denna fråga är just av den anledning att jag märkt av att vissa har en tendens att skämta bort innebörden hos #metoo. Det är som att man inte vill ta debatten seriöst och därmed inte vill se någon förändring? Som tidigast läste jag om hur David Hellenius och Renée Nyberg skämtade om #metoo under en branschgala där de skojade om att ha en efterfest i en badtunna. Detta kan refereras till anklagelsen mot Martin Timell, som skall ha gjort ett sexuellt övergrepp i just en badtunna.

Och som senast har jag vittnat om personer i min omgivning som har fått för sig att skämta om hur det nu inte längre är möjligt att flörta utan att man ska bli anmäld för trakasserier. Eller att man helt enkelt ifrågasätter varför #metoo finns, ”för det finns väl inget problem här?”

Men det gör det, det finns tyvärr överallt, men många har kanske haft turen och inte varit med om det. Men för de som blivit utsatta, är det en verklighet. Därför är jag så glad över att Karolinska Institutet (KI) har tagit #metoo på allvar och har en plats dit både studenter och personal kan ta kontakt om man uppmärksammat eller utsatts för kränkningar eller sexuella trakasserier. (Ta mig dit) Jag tycker att det är viktigt att vi uppmärksammar om någon blir kränkt eller utsatt för trakasserier!

Slutligen vill jag dela med mig av en video som kan förklara vad Consentsamtycke innebär. Videon förklarar samtycke ur ett enkelt perspektiv där det är lätt att förstå vad samtycke betyder. Varsågoda!

Allt väl!
Tony

 

Copyright ©2015 Emmeline May and Blue Seat Studios
https://www.youtube.com/watch?v=oQbei5JGiT8&t=2s

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig