#proffsutbyte – Angiografi och Intervention


Glad alla hjärtans dag på er!

 

 

I hjärtats tecken kommer jag nämna om röntgens involvering  när det kommer till hjärtats system, nämligen blodomloppet. Är det inte riktigt det du vill läsa om idag? Då ska jag tipsa om att checka runt bland mina digitala kollegor och se vad de har att berätta om #proffsutbyte utifrån deras utbildning och yrkesval! 


 

Blodomloppet, eller i finare termer – det kardiovaskulära systemet,  är kroppens transportvägar, typ motorvägar. Genom blodkärlen transporteras syre, koldioxid, hormoner och andra livsnödiga näringsämnen till kroppens alla delar såsom hjärnan och, ja alla andra organ.

 

 

Men som du kanske själv har upplevt så kan det uppstå lite trafik på vägarna. Samma sak kan hända i blodkärlen, men av andra skäl och inte på grund av bilister som inte vet vad deras blinkers sitter. I fall det blir dåligt flöde i blodkärlen av att det är trångt eller att något täpper till, så kan det bli livsfarligt. Därmed måste man försöka röja undan och frigöra vägen för att återställa flödet.

Det är här röntgen kan komma in och hjälpa patienter med förträngda blodkärl. Detta sker vid något som kallas angiografi eller intervention. Genom angiografi kan man ta sig fram i blodkärlen och nå den punkt där stoppet eller förträngningen finns och åtgärda det. För att detta ska kunna göras behövs en röntgenläkare, en röntgensjuksköterska och en till röntgensjuksköterska/undersköterska. (Jag ska erkänna att jag vet inte till 100% hur det ser ut på denna del av röntgen. Dock kommer jag göra det när jag börjar VFU 6! Så då kommer jag berätta mer om hur det är på angiografi/intervention.) 

Denna del innebär att röntgensjuksköterskan assisterar röntgenläkare vid operationen och förbereder alla instrument och annat dylik som ska komma att användas till operationen. Ett gott samarbete krävs där för att allt ska fungera utan komplikationer, dels så pågår det en del strålning och operationen sker i steril miljö. Vilket innebär att man bör vara med på varandra noter.

Men mer om angiografi kommer i mars! Så skulle du vilja veta mer om det, så håll utkik för dom kommande inläggen då!

 

Tillsvidare!


 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig