Röntgendiagnostik 3

Hejsan kära läsare!

Vecka 46, om sex veckor är det år 2020! Vilket innebär närmandet av den sista terminen av utbildningen. Sen tar jag examen!


Fram tills då är det några kurser kvar och just nu läser vi Röntgendiagnostik 3. Jag har skrivit om de tidigare kurserna i tidigare inlägg:

 

Röntgendiagnostik 1

Röntgendiagnostik 2

 

Gå gärna in och läsa om de tidigare kurserna för då kommer du förstå upplägget på denna kurs. Som tidigare letar vi efter patologiska fynd, men denna gång i CNS, förkortning för Centrala NervSystemet. CNS består i korta sammanhang av hjärnan och ryggmärgen. Men vi lär oss också kopplingen mellan CNS med PNS. PNS står för Perifera NervSystemet och är nerverna som finns lite över hela kroppen. Exempelvis så skickar PNS signaler om att du har handen över en eld till CNS som därefter registrerar det och skapar en ny signal om att du behöver ta bort handen från elden, för det gör ont!

 

Varför det är viktigt att förstå funktionen mellan CNS och PNS har mycket med funktionerna som finns hos dem göra och påverkas om något sjukdom hamnat där. Därmed har vi haft patientfall som vi fått lista ut varför visa besvär, såsom förlamning och minnesförlust kan kopplas till en specifik plats i hjärnan och vad som orsakar det. Finns dock så mycket mer men tar bara upp det lite kort.

Men tills vidare!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig