Röntgendiagnostik & VFU

 

Röntgendiagnostik och VFU,

två kurser på en och samma gång.

Två kurser som verkligen går hand i hand.


Som jag skrivit tidigare startar vår VFU, men parallellt med det kommer vi även läsa en annan kurs, nämligen Röntgendiagnostik. Röntgendiagnostik innebär kort sagt att vi ska lära oss hur man skiljer ut olika anatomiska strukturer på de bilder vi tar. Vi ska även veta de normala förhållanden för kroppens organ och vävnader, men också kunna urskilja dom för att sedan fokusera på ett område vi vill veta mer om.

Låt mig ge ett exempel:

Nedanför syns en bild från en undersökning som gjorts med datortomografi.
Kan du lista ut vad de numrerade delarna är för organ/anatomiska strukturer?

Verkar allt se normalt ut?


Hur många lyckades du pricka in?

1 – Kroppspulsådern

2 – Mjälten

3 – Vänster njure

4 – Höger njure

5 – Vänster lunga

6 – Levern


Lyckades du även se det onormala?


Som du ser på bilden ovanför är det inmålade området en tumör som befinner sig i höger lunga. Tyvärr en ganska svårartad tumör.


Denna kunskap är möjligen en av de viktigaste i vår framtida roll som röntgensjuksköterskor. Förstår vi inte vilka organ eller anatomiska strukturer som syns på de bilder vi tar, kanske vi missar sjukdomarna eller andra onormala förhållanden i kroppen och kan då inte hjälpa patienten.

Med det sagt känns det så otroligt givande att vi också får ta del av denna kurs i samband med vår VFU. Då kan vi ta det vi ser och lär oss teoretiskt från böckerna och från föreläsningarna, ut till verkligheten. Det är ju ändamålet att en dag få jobba med detta.

Vi hörs snart igen!


Bildkälla: By Tdvorak – Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3156052

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig