Sjukdomslära

Hej på er!

Måndag och en ny vecka! Hoppas ni har haft en mysig helg och laddat batterierna.

Denna vecka fortsätter vi med kursen Sjukdsomslära. En föreläsning om leversjukdomar och därefter en heldag med seminarium om Global hälsa. Därefter, en massa studiedagar (som verkligen behövs för att kunna repetera allt man läser). Kursens upplägg har varierat lite gentemot de tidigare kurserna. Då kunde vi endast ha några föreläsningar, men nu är det föreläsningar efter föreläsningar och seminarium efter seminarium. Det är en ganska stor kurs och många lärandemål ska hinnas gå igenom. Men jag tänkte kort beskriva om vad vi går igenom i kursen med några termer/ord som är återkommande i många av föreläsningarna.


Etiologi – Läran om sjukdomens orsak och uppkomst. Vi lär oss hur sjukdomar utvecklas och de bakomliggande faktorerna som leder till uppkomsten av sjukdomen.

Patofysiologi – Läran om sjukdomen och hur olika fysiologiska system påverkas av en sjukdom. Ex. vad händer med hjärtat när en person får en hjärtinfarkt. Hur ser skedet ut till att det blir en hjärtinfarkt och vilka delar av hjärtat påverkas.

Symtom – Vi lär oss vilka symtom som uppkommer vid de olika sjukdomarna. Med andra ord, varning för hypokondri. Man börjar verkligen bli nojig så fort man själv känner något onormalt.

Diagnostik – Här kommer röntgensjuksköterskorna in som en del av diagnostiseringen, inte i alla undersökningar, men vid utredning av en misstänkt sjukdom kan röntgen/magnetkamera krävas för att kunna säkerställa en diagnos. Ex. tumörer eller förstoppningar.

Behandling – När sjukdomen är diagnostiserad och säkerställd ska en behandling ges för att bli bra igen. Det är inget vi gör, utan läkarna, men som en del av vår utbildning får vi även lära oss det. Tror att det har adderats i och med denna termin då vi läser tillsammans med Sjuksköterskeprogrammet. Dels för att sjuksköterskorna är med en stor del av patienternas behandlingsperiod och ska veta hur de ska ta hand om patienterna och övervaka deras resa till välmående. Men det är bara ett plus att vi får lära oss det med!


Som många andra program inom vårdyrket kommer man få se bilder på organ som drabbats av olika sjukdomar och jag kan nog säga att det är några som hulkar under föreläsningarna. Jag blir mest chockad av att se hur dåligt det kan se ut inombords när man är sjuk. Så lova att ta hand om er nu!

Allt väl!


(Tips, teckna sånt du inte alltid fattar. Jag fattar oftast inte hur strukturer vid olika organ sitter och då underlättar det för mig att teckna det. Samt, det underhåller en under en föreläsning när man inte förstår allt som föreläsaren säger.)

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig