Slutspurten inför tentan

I skrivande stund befinner jag mig på KIs campus och försöker få in allt i skallen inför tentan. För på fredag gäller det!


Röntgendiagnostik 2-kursen närmar sig sitt slut och på fredag är det dags att skriva tentamen. Det är det sista som ska göras i denna kurs och jag är lite nervös inför den. Denna kurs har varit väldigt intressant, men mycket ny information har tagits upp i kursen. Men vad har vi fått lära oss?

Kursen har gått ut på att vi läst om patologiska tillstånd (sjukdomar, så som frakturer och inflammationer mm.) i olika radiologiska bildmaterial. Vi har även lärt oss lite mer om hur de olika modaliteterna, aka. apparaterna, fungerar och hur bilderna skapas. Utefter det har vi fokuserat på att hitta patologiska fynd, för att sedan beskriva eller förklara hur de ser ut på bilderna. Ex, ”beskriv hur en inflammerad gallblåsa ser ut på en datortomografisk bild”. Målet är att kunna urskilja det normala tillståndet av organet och när det inte är det, vilket kan härleda till att något är fel. Nedanför kan du se lite bildmaterial som vi fått studera och vilken radiologisk inriktning det handlar om.

 

 • Ultraljud
  Case courtesy of Dr Andrew Dixon, Radiopaedia.org, rID: 9558
 • Thoraxradiologi
  Case courtesy of Dr Muhanad Jaff, Radiopaedia.org, rID: 24722
 • Bukradiologi
  Case courtesy of Radswiki, Radiopaedia.org, rID: 11161
 • Nuklearmedicinska undersökningar
  Case courtesy of Dr Zeyad Al-Ogaili, Radiopaedia.org, rID: 24878
 • Ortopedisk radiologi (Slätröntgen)
  https://radiopaedia.org/cases/galeazzi-fracture-dislocation
 • Pediatrisk radiologi (Barnröntgen)
  Case courtesy of Dr Ian Bickle, Radiopaedia.org, rID: 46509

Du kanske märker att alla bilderna är i en svart/vit – gråskala och några i klassen undrade varför det inte är mer färg i bilderna. Svaret var simpelt, vår förmåga att urskilja olika kontraster i svart/vit – gråskala är lättare än med färger. Något som kändes lite självklart.


Nu ska jag fortsätta plugga. Allt väl!

 

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig