Tre ting om VFU 5

Under veckan startade vi kursen Vetenskaplig Strimma 3, men innan det var jag ute på min verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det var näst sista gången jag hade VFU och nästa gång jag går ut på VFU  blir det min sista. Därför tänkte jag berätta lite om denna gång, kan ha glömt en del nu, så blir ganska överskådligt.

07:30 – 16:15

Dagarna började vid 07:30 och slutade ungefär 16:15. Jag fick oftast gå tidigare, då mina handledare tyckte synd om mig. Antingen tyckte de själva att det var för många timmar på en dag för att ha VFU eller så såg de hur jag långsamt mentalt försvann in i tröttheten. Trots att jag är medveten om att jag ska jobba liknande timmar i framtiden upplever jag det mer mentalt tungt att vara student ute på praktik. Som student sätts man lite mer på prov. Målet är ändå att visa sina kunskaper man samlat på sig.

Måndag – Torsdag

Fyra dagar i veckan befann jag mig ute på VFU. Man kan tänka sig att fredagen gick till att vara ledig, men så var det inte i detta fall. Istället fick hjärnan arbeta hårdare och fokusera på skrivuppgifter. Något jag kände var supertufft. Tidigare skrivuppgifter har gått bra att skriva och det har känts helt okej med tidsramen. Men denna gång var det nästan slut på kraft. Fick planera om och tyvärr så gick helgerna åt till att plugga. Har oftast sett till att hålla helgerna fria, men ibland får man låna lite tid därifrån.

Konventionell röntgen, Magnetkamera & Ultraljud

Under VFU 5 är man placerad på tre områden, skelettröntgen, magnetkameran och ultraljud. Huvudnumret är magnetkameran. Det är första gången vi blir placerade vid magnetkameran. Vilket var både nervöst och spännande. Nu när jag haft min period vid magnetkameran upplever jag den som en av dom modaliteterna som känns svårast att jobba med som röntgensjuksköterska. Det ligger mer moment vid undersökningarna som är tidsrelaterat och patientkontakten är på en helt annan nivå. Eftersom att undersökningarna på en magnetkamera är längre (mellan 10 min – 60 min) är det viktigt med patientomvårdnad, samt att man har koll på att bildtagningen blir rätt. Som i sinomtur innebär att det krävs en del erfarenhet och kunskap att arbeta med magnetkameran. Därför är det inte vanligt att man börjar jobba där när man är nyexaminerad.

Placeringen vid skelettröntgen och ultraljud var ganska lugn. Vi har tidigare haft praktik vid skelettröntgen vilket nu var som en fortsättning till vår förra placering. Syftet var att samla på oss mer erfarenhet och kunskap. Ultraljudsplaceringen var endast under två dagar och bestod mest av att få en inblick i hur arbete går till där. Så jag kan inte riktigt säga hur det är att arbeta med ultraljud.

Det var tre ting om VFU 5. Nästa gång jag är ute på VFU blir i slutet av februari nästa år. Då är jag placerad på nya områden!

Beroende på vart man blir placerad får man olika arbetskläder. Denna gång blev jag smurfblå!