Vad betyder MR?

 

Igår tog jag upp ordet MR, eller snarare en förkortning för en av de modaliteterna som röntgensjuksköterskor jobbar med. Ett vanligt förekommande fel av många (och mig!) är att MR står för Magnetröntgen. Men hälften av det ordet är fel. Magnet… är rätt men röntgen… är fel. För MR använder ingen röntgenstrålning för att skapa bilder. Den använder sig av dina vätejoner i kroppen. 

Mina vätejoner?


Exakt, dina vätejoner. Vår kropp består av ca 62% vatten och som du kanske vet består vattenmolekylerna av väte och syre (H2O). Men vätejoner (H) finns även i andra vävnader i kroppen. Med hjälp av alla vätejoner som finns i vår kropp kan man avbilda kroppens anatomi. Men självklart behövs en gigantisk maskin för att kunna göra detta och det är en MR.

Och MR står för Magnetisk Resonanstomograf!
Det är nog inte så lätt att säga hela namnet så många brukar kalla den för Magnetkamera!


Magnetkameran är en fantastisk modalitet som kan urskilja de mjuka vänvaderna i kroppen. Den användas inte för att se om det är någon fraktur på skelettet utan mer för att ta reda på förändringar eller skador i muskler, hjärnan eller ryggen. De specifika frågeställningarna har vi inte riktigt kommit till utan de kommer längre fram i programmet.(Bild tagen från: http://cedervallarkitekter.se/)

Här ser du hur en Magnetkamera kan se ut. Jag har tidigare haft svårt att se skillnaden mellan en Magnetkamera och en Datortomograf, då de relativt ser likadana ut. Mestadel för att de båda består av en stor ”badring” som patienten åker igenom. Men det jag märkt, och som är ett litet tips på hur man ska kunna urskilja dom, är att ta en titt mot taket. Magnetkameran har nämligen en del som går upp i taket. Denna del finns pga det finns rör som går in i kamera som hanterar flödet av flytande helium. Varför det? Precis den frågan håller jag på att få lära mig, tillsammans med mycket annat. Jag ska försöka berätta mer om hur magnetkameran fungerar, men det får bli tills nästa gång!

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig