Vad hände förra veckan?


Förra veckan bestod av förmiddagsföreläsningar och egen studietid på eftermiddagarna. Men efter 3 timmar föreläsning om något som jag inte helt begrep mig på blev det inte mycket pluggande direkt efter hehe. Känns som att hjärnan behöver bearbeta informationen som gåtts igenom. Jag får ge det tid att smälta in, har hört att det är viktigt (okänd källa)


 

Förra veckan tillägnades alla föreläsningar till att förstå tekniken bakom datortomografen. Det är en av de många modaliteterna som röntgensjuksköterskor jobbar med och är därmed ganska viktigt att förstå. Men till skillnad från slätröntgen så ligger det en helt annan teknik bakom datortomografen.

Som namnet indikerar så är det en dator som står bakom mycket av bildframställningen. Kort sagt är det en massa matematiska formler, algortimer och olika filtrer som ingår i bildframställningen. Något som jag inte ännu har fått helt grepp om, men det kommer nog så småningom.

Nedanför kan ni se en del av principen bakom insamlingen av datortomografen. Den gröna delen är där röntgenstrålar sänds ut och den motsatta delen är detektorn där de röntgenstrålningarna som passerat igenom patienten samlas in. Och detta görs samtidigt som de roterar runt patienten.

 

 

 

Efteråt räknar datorn om informationen från röntgenstrålarna och skapar en bild!

Et voilà!


(En av de DT-apparaterna som fanns på min praktikplats på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge.)

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig