Idag tänkte jag förklara lite om vad skillnaden är mellan en röntgensjuksköterska och en sjuksköterska. Du som läser kanske funderar vad skillnaden är och vad som gör att det är två helt olika program? Eller att du velar mellan valet att plugga till sjuksköterska eller röntgensjuksköterska. Här kommer i alla fall några punkter som skiljer yrkena emellan.

• Röntgensjuksköterskans huvudområde är radiografi.

I stora drag har röntgensjuksköterskan radiografi som sitt huvudområde medan sjuksköterskan har omvårdnad. Vilket innebär att arbetsuppgifterna är olika. Det betyder också att en röntgensjuksköterska inte kan jobba som en sjuksköterska och vice versa.

• Röntgensjuksköterskan har korta patientmöten.

En arbetsdag för en röntgensjuksköterska består av många korta möten. Jämfört med en sjuksköterska som istället är med under en längre period av en patients behandling. Men när jag skriver korta möten så innebär det att man har hand om en patient under bildtagningen och därefter går patienten vidare. Däremot kan det korta mötet variera i tid. En undersökning kan ta mellan 1 min till 3 timmar beroende på vad för undersökning som görs och vilken modalitet man är placerad vid.

• Röntgensjuksköterskan tar bilder i led att  diagnosticera patientens problematik.

Genom bildtagningen kan röntgensjuksköterskan få fram bildmaterial på vad som kan ligga bakom en patients problematik. Det är kanske efter detta som man lägger upp en behandlingsplan för patienten och då kommer sjuksköterska in i bilden, som i sin tur vårdar patienten under den tiden.

• Röntgensjuksköterskor samspelar med tekniken och patienten.

När en patient kommer till undersökningsrummet får man försöka klura ut hur patienten är kapabel till att bli undersökt. För den högteknologiska utrustningen kräver att patienten befinner sig i en viss position för att en rätt bild ska kunna tas. Så om patienten inte kan positionera sig pågrund av smärta eller rörelsehinder, så får man försöka klura ut hur man gör det på ett annat sätt. Man får vara lite lösningsorienterad.

• Kan röntga djur!

Detta är bara en liten extra grej som man kanske inte tänker på direkt. Men som röntgensjuksköterska har du även kompetensen att röntga djur. Genom att vi lär oss de olika modaliteterna kan vi även ta med den kunskapen till andra vårdområden, såsom djursjukhus.

Nu kanske du har ett litet hum om skillnaden mellan en röntgensjuksköterska och sjuksköterska. Men vill du veta mer om hur en sjuksköterskestudent har det på sin utbildning tycker jag att du ska gå in på min kollegas blogg https://blog.ki.se/kistudentenemma/ Hon har koll på sjuksköterskornas yrke!

Allt väl!