Varför röntgensjusköterska?

 

Hejsan! Sorry att jag segat med att berätta varför jag blev röntgensjuksköterskastudent. Har haft lite annat under veckan som fick komma före. Men här kommer en lite kort berättelse om hur det gick till! 

 

Det är nog aldrig lätt att veta vad man ska göra med sitt liv. Lika svårt är det att veta vad man vill jobba med. Jag avundas dom som rätt upp och ner bara kan säga med säkerhet ”Jag ska bli det här”. Hur blir vissa så självsäkra?  Jag hade liksom ingen aning. Möjligen kunde jag känna det stundvis, men inte lika självsäkert.


Mellan hösten 2016 och våren 2017 spånade jag bland olika utbildningar. Jag hade den genialiska idén om att jag skulle få en bättre översikt på alla utbildningar om gick jag in på antagning.se och började scrolla igenom hela deras lista. Det var dock inte så smart. För det var inte så lätt att fatta vad alla utbildningarna var. Det fanns ju hur många utbildningar som helst. ”Hur briljant var min idé nu?”

Istället vände jag mig till mina vänner. Många av dem var redan färdigutbildade och i full gång med sitt arbetsliv. Jag frågade dem vad de läst för utbildningar och funderade om det lät intressant. Men tyvärr kändes det inte som att de utbildningar de gått var rätt för mig. Det var nog ämnat för dom. Men jag fick ett tips på vad jag kunde titta på. Ett av förslagen var socionom.

Socionomyrket har nämnts till mig tidigare. En nära väns föräldrar tyckte att jag skulle söka det, men vid den tidpunkten var jag inställd på att studera till möbeldesigner. Men nu var jag ganska öppen för det mesta! Sakta med säkert började jag fundera på socionomyrket. Jag insåg att det skulle vara intressant att arbeta med människor, plus att yrket som socionom kunde leda till flera inriktningar inom socialt arbete. Jag kände mig mer säker på att jag skulle söka det. Sen kom min sambo och sa:

”Vad ska du göra om du inte kommer in?”

Han hade rätt, vad ska jag göra om jag inte kommer in? Ställd av frågan och lite bitter på att saker och ting inte bara kunde lösa sig, insåg jag att jag behövde tänka om igen. Vilka utbildningar vill jag läsa?

Jag gick återigen in på antagning.se och bestämde mig för att filtrerar mellan utbildningarna. Plugget skulle finnas i Stockholm, det skulle vara heltid och ta 3-4år att bli klar. Det var mina villkor. Sedan började jag scrolla, scrolla, scrolla. Återigen, herre vad många program det finns! Och när jag nästan gått igenom hela listan såg jag något som hette Röntgensjuksköterskeprogrammet. Nyfiken på vad det var, klickade jag på länken och fördes vidare till programmets hemsida. Det var KI’s hemsida. Jag var såld! Det här vill jag göra!


Jag tyckte att röntgensjuksköterskeprogrammet lät så spännande! Men då kanske en kan undra, är det inte två helt olika utbildningar? Jo, visst är det så, men låt mig förklara hur jag tänkte:

  • Som socionom bemöter du människor och hjälper dem i att förbättra deras tillvaro. 
  • Som röntgensjuksköterska bemöter du människor och hjälper dom i deras behandling.
  • Som socionom kan du arbeta med olika inriktningar inom socialt arbete.
  • Som röntgensjuksköterska kan du arbeta med olika högteknologiska metoder. 

Listan kan göras längre, men hoppas du förstår vart jag vill komma. Mitt mål var att försöka se likheterna med programmen.Och för mig blev det tydligt att de två utbildningar uppfyllde mina krav.  Därav bestämde jag att röntgensjuksköterska var den andra utbildningen jag skulle söka till.

Tillslut kommer vi till frågan, varför blev det röntgensjuksköterska? Svaret är – jag la socionomprogrammet högst upp då jag tänkt på det först och la röntgensjuksköterskeprogrammet efter det, då jag tänkt ut det efteråt. När antagningssvaren kom, blev jag reserv till socionomprogrammet och antagen till röntgesjuksöterskeprogrammet. Mer komplicerat var det inte!

Et Voila! Här är jag nu. Röntgensjuksköterskestudent på Karolinska institutet! Det finns säkert 100 andra skäl och orsaker till varför man sökt till Röntgensjusköterskeprogrammet, men på det här sättet hamnade jag på utbildningen på Karolinska Institutet. Jag ångrar mig inte för 1 sekund om mitt val, jag valde rätt. Men ville jag plugga något mer än det andra?

Ja och nej. Jag var sugen att studera till socionom, men man kan typ säga att slumpen ledde mig till att vilja studera röntgensjuksköterskeprogrammet. I slutändan var det en 50/50 känsla för båda programmen. Hade det blivit vice versa hade jag varit nöjd, för det var mina val. Men det var när jag förstod vad jag var ute efter, var inte yrket det som styrde. Det var mer ändamålet. Att få arbeta med människor och hjälpa dem i deras tillvaro/situation känns meningsfullt för mig. Och att yrket jag hamnar i tillåter mig att välja bland olika inriktningar gör det intressantare för mig. För mig representerar röntgensjuksköterskeyrket det och jag ser framemot när jag äntligen blir klar och får börja arbete. Men det är ett litet tag till.

Så gick det till!

 


*Jag vill påpeka att denna jämförelse är ur mitt perspektiv och var del i min tankeprocess till att hitta just den utbildningen jag ville gå. Socionom och röntgensjuksköterska är två helt olika yrkesinriktningar och har egentligen inte så mycket med varandra att göra. 

 

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig