VFU 6 – Angiografi

Vad hände med VFU 6?


Det ska jag allt berätta! Från mitten av februari till slutet av mars var jag ute på min sista verksamhetsförlagda utbildning (VFU), det vill säga min praktik. Denna gång var det dags för mig att pröva/testa/uppleva angiografi, barnröntgen och datortomografin.

Angiografi var helt nytt för mig och jag hade aldrig varit där tidigare. Mycket om det jag visste om angiografi var genom de kurser vi läst tidigare, där vi stött på modaliteterna (apparaterna) och dess bilddiagnostik. Nu var det dags att vara med på riktigt.


Angiografi (av angio– ’kärl’ och grafi– ’skriva’)

Kärlskriva, låter lite absurt, att säga avbilda låter bättre. Nu är inte mina kunskaper inom grekiska suffix enastående, men grafi- kan även tolkas som undersökning. Vilket skulle vara mer förståeligt i detta sammanhanget. För det är precis vad det är, en kärlundersökning.

Som jag berättat tidigare i ett annat inlägg är angiografi en röntgenundersökning som görs för att åtgärda stopp eller blockeringar i blodkärlen. Undersökningen görs av en kardiolog eller en radiolog. Kardiologen gör oftast de undersökningar som görs på hjärtats kranskärl och radiologerna gör oftast undersökningarna på de andra kärl som finns i kroppen. Vid sin sida har man oss, röntgensjuksköterskan, som assisterar vid undersökningen.

Jag ska nog säga att det är ganska mycket action som sker på angiografi, men det kan oftast bli långa undersökningsperioder. Allt från 30 min till 6 timmar är vanligt vid dessa undersökningar. Allt beror på patientens tillstånd/kärl, radiologen eller kardiologens expertis och såklart röntgensjuksköterskans assistans. Som ny går allt mycket långsammare, men när jag såg de som var vana vid undersökningar, så gick det så snabbt. Hann knappt förstå vad som hände. Mycket fascinerande.

 


Koronarangiografi

Här genomförs undersökningar där en kardiolog går in genom armen eller ljumsken och tar sig vidare till hjärtats kranskärl. Nu skrev jag att detta är koronarangriografi, men samma apparat finns på andra typer av undersökningar som görs på blodkärlen.

C-båge

Likt till utseendet av bokstaven C är detektorn och röntgenröret placerat på en båge som gör det enklare för kardiologen/radiologen att manövrera röntgenapparaten över patienten och nå dit hen vill undersöka och stråla.

Stent

Du kanske har hört talas om det, men ett stent är en liten metallgrej som man placeras i det område som är täppt i blodkärlet. Här ser ni hur ett sådant stent kan se ut. Det är väldigt flexibelt och är lättare än en fjäder. Men sådana här kan sättas in i kärlen för att hjälpa de med trånga blodkärl att återfå ett normalare blodflöde.Patienterna säger oftast att det gör ont ett tag, men det är för att helt plötsligt så kommer blod igenom ett kärl som tidigare var täppt. Vilket kan kännas på olika sätt, men oftast lite smärtsamt.

 

Med det så var min angioplacering färdig!

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig