VFU – Datortomografi

 

Trevligt med vårsol, men mindre trevligt med att man var tvungen att ställa fram klockan en timme. Jag är ganska inställd på rutiner, så när tiden flyttades fram blev jag lite rubbad i min tidsrytm. Men ska inte klaga, det är skönt att solen är uppe under kvällstiden, något jag verkligen älskar!

I alla fall! Igår befann jag mig på min VFU i Karolinska Universitetssjukhuset i Flemingsberg och fick hänga med röntgensjuksköterskorna vid datortomograferna. Det är första gången jag är med på DT-undersökningar och har inte så mycket koll på tekniken.

Upplevde att datortomografin kräver att man kan mer, både medicinskt och tekniskt. Det är även en kraftfull maskin som kräver respekt. Mycket röntgenstrålning produceras och man måste hålla koll på att allt går rätt till. En sak som är ganska generell för DT-undersökningar (inte alla undersökningar, men de flest) är att man sprutar in kontrastmedel i patienten för att få tydligare bilder, eller för att se flödet i kroppen.

 

Här är datortomofragen som jag befann mig vid och fick vara med och ta emot patienterna och se hur undersökningen går till.

Jag kanske inte har berättat om kontrastmedel tidigare, men kan kort berätta att det är en vätska som ges intravenöst till patienten för att tydligare se anatomiska strukturer. Det kan vara vener, artärer eller organ som man vill ska framträda mer på bilderna. Men även för att se om det är något stopp eller hinder i te.x urinledaren eller i blodbanan. Kommer nog skriva mer om detta i ett annat inlägg. Men jag hoppas att ni förstår lite vad jag menar.

 

Här kan ni se hur det ser ut i manöverrummet där man sitter och styr DT:n samt ser hur bilderna skapas. Samt ett fönster för att se hur patienten mår och se att allt går rätt. Fönstret är av blyglas och därmed kommer ingen strålning igenom glaset.

Med undersökningen innebär det att röntgensjuksköterskor ska kunna sätta in en kateter i patienten för att ge kontrastmedel intravenöst. Det hade jag ingen aning om när jag sökte till programmet! Har lite spruträdsla, men kommer nog behöva övervinna det. Som tur så kommer vi öva på att sätta kateter, så har lite tid att vänja mig vid det innan det verkligen gäller! Men mer om det senare.

Ha det gott tillsvidare!

Allt väl!

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig