5 tips på att behålla aktivitetsbalans i karantän

Det är underliga och oroliga tider vi lever i just nu. Många är begränsade från att gå ut, gå till skola eller jobb och ens handla mat. Och vare sig man socialt distanserar sig eller om man sitter i karantän är det viktigt att behålla en aktivitetsbalans. För om det är något jag lärt mig på utbildningen så är det att aktivitet är superviktigt för hälsan, inte bara den fysiska utan också den psykiska.

Här kommer mina 5 tips för att hålla en balans under dagarna när ens vanliga rutiner inte går att följa.

 

1. Lägg upp en plan för dagen.

Utan en plan är det lätt hänt att man hamnar i soffan med mobilen eller en streamingtjänst och sen är det plötsligt dags att gå och lägga sig igen. Självklart kan en sådan dag vara skön någon gång ibland men sker det varje dag i två veckor kommer både kropp och själ protestera.

2. Hitta en ny rutin.

Din vanliga rutin kanske inte går att utföra men justera den och gör en ny. Det kan vara att se till att fortsätta äta frukost varje dag, byta kläder och duscha. Äta lunch och middag samma tid. Det kan låta självklart men det är lätt att glömma hur betryggande en rutin kan vara i osäkra tider och hur lätt man blir av med den utan att tänka sig för.

3. Blanda typer av aktiviteter.

Försök göra olika saker under dagen. Någon form av fysisk aktivitet, gå en promenad, yoga på vardagsrumsgolvet eller 10 burpees. Någon typ av hjärngympa kan också vara kul för att stimulera, ex. Korsord, Sudoku eller pussel kanske. Eller kanske praktiska aktiviteter som att rensa ur garderoben. Om dagen blir varierad känns den inte lika lång och det kan hjälpa till med aktiviteterna man tycker är mindre roliga att veta att något kul väntar.

4. Utse plats och tid för jobb/plugg.

Om man har möjlighet att jobba eller plugga hemifrån så utse både tid och en speciell plats för var detta ska ske. Då blir det lättare att hålla sig till det man måste göra och inte bli lika lockad av annat. Tiden har en tendens att flyta ihop när man måste sitta inne dagarna i ända. Och sitter man och pluggar precis bredvid TVn där det finns underhållning som lockar kan det bli svårare med fokus.

5. Reflektera över ditt nyhetsflöde.

Självklart behöver man följa nyheterna och hålla sig uppdaterad med riktlinjer och rekommendationer från betrodda källor. Men för mycket exponering kan leda till ångest och oro. Jag försöker hålla mitt uppdaterande till ca två gånger om dagen för att inte överväldiga mig själv.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar