Ergonomi inför hemmaplugg

 

Höstterminen är snart i full gång och just i år betyder det mycket digitalt plugg hemma. Därför har jag satt ihop en lista att tänka på för att  orka med långa timmar framför datorn.

 

Ta pauser

Begär pauser i föreläsningarna och se till att ta pauser själv om du sitter hemma och läser/skriver. Res på dig, ändra ställning, sätt igång någon större muskelgrupp, tex. genom att göra några benböj. Kropp och knopp kommer tacka dig, hjärnan behöver en paus och fysisk aktivitet för att orka med. Jag brukar själv ställa en klocka på 45-50 minuter för att påminna mig om att ta paus och motivera mig själv till plugg.

Arbetsplats

Att sitta med laptopen i knät i soffan någon gång ibland går så klart bra, men när man ska sitta vid datorn varje dag mellan 9-16 så kan det vara bra att se över hur man sitter och var. Alla har inte tillgång till ett skrivbord, ergonomisk datorstol och externa skärmar men det finns något att göra med enkla små knep.

Höj blicken

Hitta en låda eller några böcker att ställa laptopen på för att höja blicken när du ser på skärmen, på så sätt minskar belastningen på nacken. Detta funkar bra om man ska se på en föreläsning till exempel. Ska man skriva på en laptop behöver man ju ha datorn i nivå med händerna och då kan det vara bra att ta pauser och ändra ställning oftare.

Sitt rakt

Sitt på en stol som ger en upprätt ställning. Underarmarna ska kunna vila på bordet i en bekväm ställning. Om stolen är för låg för detta, sitt gärna på en kudde eller dyna. Ett fotstöd kan underlätta om man är kort och att dynan gör att du ej når ner till golvet.

Gå till och från skolan

Det kan låta konstigt med tanke på att vi kommer sitta hemma men detta knep fick jag av en fysioterapeut på friskvården och tycker att det är genialiskt. Gå upp på morgonen och gå en promenad som om du skulle till skolan, när du kommer hem igen är kroppen igång och hjärnan haft tid att ställa in sig på plugg. När föreläsningar, grupparbete och inläsning är klart för dagen, gå ut på ännu en promenad, som om du skúlle hem. Då lägger man plugget åt sidan ordentligt och får lättare att separera plugget från hemmalivet.

Läs mer om ergonomiska tips på Karolinska institutets hemsida: https://utbildning.ki.se/ergonomi. 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar