Förebyggande återhämtning

Jag är inne i en intensiv praktik period just nu. Det är mycket att lära och ta in och en omställning att gå från hemmaplugg till att dagligen ta sig hemifrån och interagera med massa människor. Det och ett besök jag hade i veckan för mig in på tankar om något väldigt viktigt för oss alla. Aktivitetsbalans. Återhämtning. En paus. Och inte minst förebyggande vila.

 

Förebyggande återhämtning

Innan praktik perioden flydde jag fältet, bytte miljö och skrev på grupparbete nerifrån Skåne istället. Det är ju ändå en av fördelarna med att ha digital undervisning. Det gav ovärderlig återhämtning men också en boost inför kommande intensiva period. 

Något annat jag ofta gör för att förebygga en energikrasch är att planera och schemalägga. Jag ser över min vecka eller månad och försöker hitta balans mellan slappa kvällar hemma, sociala tillställningar som att träffa vänner, träning och det där tråkiga vardagliga som städning och tvätt. 

 

Energikartläggning

Att veta vad som ger och tar energi är ett viktig steg i att förstå hur man ska orka med. Att sömn och mat är saker som ger energi är vi nog många medvetna om men ändå är det något som vi glömmer bort att prioritera. Vilka situationer och personer i ditt liv tar energi? Vilka ger energi? Det kan vara lätt att glömma att även roliga saker som ger mycket nöje och glädje kan vara energikrävande. Därför kan man behöva tänka på balansen även där. 

Man kan också ha personer i sitt liv som är energitjuvar. Detta betyder inte att man inte tycker om dem eller vill umgås med dem men kan man identifiera en sådan person i sitt liv kan det vara lättare att bedöma återhämtningsbehoven före och efter ett sånt umgänge. 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar