När man kan applicera det man lärt sig i verkliga livet

Igår kväll uppstod en situation där jag direkt kunde applicera det vi pratat om på dagens föreläsning till mitt privatliv.

Jag och min pojkvän sitter i soffan och lyssnar på musik. Till saken hör att vi har något annorlunda musiksmak. När jag spelat upp en låt som jag gillar frågar jag vad han vill höra. Han svarar något i stil med riktig musik.

Riktig musik! Hur är min musik på något sätt oriktigt?! Vad är ens riktigt musik?! Taggarna på min rygg reser sig och vi har en hetare diskussion än vanligt om vad det är som gör hans musik mer riktig än min. Eller ja… jag har en hetare diskussion i alla fall. Han förklarar lugnt vad han menar och att han kanske valde fel ord. Efter ett tag dör min hets ner och kvällen fortsätter. Men stämningen är inte den samma. Vi lägger ner musiklyssnandet, någon av oss går och borstar tänderna.

När vi sen ska gå och lägga oss tänker jag på vår diskussion, min reaktion och dagens föreläsning.

Föreläsningen

På föreläsningen blev vi tillfrågade att beskriva något utan att använda värderande ord. Jag kände att det är lättare att vara saklig och ickevärderande när man beskriver objekt. När man beskriver människor och interaktioner blir det däremot svårare. Det är många ord som kan vara värderande från någons perspektiv. Det är vår förförståelse och erfarenhet som gör att vi har med oss värderingar. Detta är ett måste för att vi ska kunna tolka alla intryck vi får. MEN det kan också skapa problem. Ett värderande ord kan påverka hur ett helt möte ter sig.

Reflektion

Genom att reflektera över varför jag reagerade starkt på min pojkväns ordval och lägga det i kontext till hur osäker jag var över min musiksmak som tonåring kunde jag förstå sambandet till min reaktion. Det resulterade i ett väldigt fint samtal om saker som triggar osäkerheter, vikten av ordval och hur viktigt det är med reflektion och kommunikation. Vi lärde oss nog något båda två vill jag tro.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar