Sömn

Jag har sovit dåligt på sistone. Jag har drömt mycket, fäktats i sömnen och vaknat trött och på dåligt humör. Och det har påverkat nästan alla aspekter av mitt liv. Att utföra dagliga sysslor blir jobbigare, att vara alert och ta in information blir svårare och viljekraften och motivationen till att göra saker blir mindre. Som arbetsterapeutstudent har jag först nu på denna praktiken (VFU) blivit varse hur viktigt vårt arbete med sömn kan vara för individer. Utbildningen har berört sömn vid något tillfälle men det blev för mig en i mängden av föreläsningar om olika saker. Först nu när jag sett det i praktiken kunde det sjukna in. Så hur kan man då jobba kring sömnsvårigheter? Här är några av mina tankar kring det.

Sömnkartläggning

Att faktiskt veta hur sömnen och omständigheterna runt omkring ser ut över tid kan ge värdefulla ledtrådar till sömnsvårigheter. Hur gör man detta då? Man kan t.ex. skriva upp när man går och lägger sig, när man faktiskt somnar, när man går upp och aktivitet under dagen. Även vad man gör precis innan du ska sova kan ge ledtrådar.

Sömnhygien

Hur ser miljön du sover i ut? Reflektera över om sängen du sover i skön och om kuddar och täcke är behagliga. Oftast sover man också bättre i ett svalt och mörkt rum.

Vad gör du innan du går och lägger dig? Att sitta med skärm i ett ljust rum precis innan sänggående skickar signaler till hjärnan att den ska vara vaken och alert. Om man istället släcker ner lite i vardagsrummet en timme innan läggdags, läser en bok eller gör något som inte är alltför aktiverande varvar kroppen ner och man blir tröttare. Man bör också undvika att ligga vaken alltför länge i sängen och göra massa annat än att sova där.

Hur har aktiviteten under dagen varit? Om man suttit still hela dagen har man oftast inte tröttat ut kroppen vilket gör det svårare att komma till ro. En dag framför datorn kan göra mig super seg i huvudet men ändå har jag svårt att komma till ro. Har man istället varit ute och rör på sig under dagen är det mer troligt att även kroppen är trött och avslappning och sömn kommer lättare.

Tankar som snurrar

Ofta har vi tillfällen då sömnen lyser med sin frånvaro för att hjärnan inte vill stänga av. Ett tips för att stänga av är att ha en dagbok vid sidan av sängen och skriva ner allt man tänker på. Det kan vara ett verktyg för att lägga över tankarna på ett papper för stunden.

Ett annat trick som jag fick lära mig när jag själv hade sömnsvårigheter på grund av stress var visualisering. Det funkar inte för alla men för mig gjorde det stor skillnad. Jag blundar och försöker föreställa mig en bil. I denna bil föreställer jag mig att jag lägger ner all oro och alla måsten som snurrar i huvudet. Sedan stänger jag garagedörren. Ibland blir det en lastbil som dyker upp i mitt huvud, då vet jag att det är mycket som behöver lastas av och ibland är det en liten liten bil där endast en liten resväska får plats. Men oavsett om jag lastar av mycket eller lite så hjälper det mig att slappna av och komma till ro.

Sist men absolut inte minst kommer meditation. Meditation kan se ut på många olika sätt. Just för sömn är min favorit guidade sömnmeditationer. Det finns massor av appar som ger guidade meditationer, många av de gratis. De jag har använt är kanske 15-20 minuter av lugn musik med en behaglig röst som gör mig uppmärksam på olika delar av min kropp, min andning och som fokuserar tankarna på just här och nu.

Sömnseminarium

Vill man som student på Karolinska institutet lära sig mer om sömn håller studenthälsan ett seminaruim på engelska om det den 4 november, kl. 12-13 online. Men info om hur man anmäler sig hittar ni på hemsidan

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar