Tips på att komma ihåg det man lärt sig

 

Så här två år in på programmet ställer jag mig frågan, hur ska jag komma ihåg allt från 3 års studier?! Det enkla svaret är: Det kommer jag inte. Men här är mina bästa tips! 

 

Anteckna

Själv är jag en papper och penna person. Det bästa jag vet är att öppna ett nytt block vid en ny kurs och få anteckna i roliga färger. Vissa skriver ut varenda power point och antecknar på den medan andra antecknar på datorn. Gör det som funkar bäst för dig, men anteckna! 

Spara

Hur man än vill samla ihop informationen man får till sig på föreläsningar, grupparbeten och seminarium är upp till personlig preferens. Det är bra att ha inför en examinerande uppgift MEN det är också en gåva i förberedelse inför praktiken. När man ska söka sitt första jobb och vill fräscha upp kunskaperna är det också guld att gå tillbaka till. Jag har en mapp för varje stort ämne jag läst under mina år. Jag har flera gånger gått tillbaka till min psykologipärm, LSS-pärm eller sociologipärm för att kolla upp vad någonting var eller betydde.

Ett annat tips är att spara alla vetenskapliga artiklar i en mapp på datorn.
– guld när man kommer ihåg att man läst om något i en artikel men inte kommer ihåg vilken att ha de samlade.

Repetera

För att återhålla information krävs repetition. Att bläddra igenom gamla anteckningar eller artiklar för att fräscha upp minnet är inte en dålig idé. Men om man bearbetar informationen under inlärning ligger antagligen en hel del av informationen latent tills dess att vi behöver den i verkligheten. Det viktigaste är att förstå grunderna och sen veta var man kan leta upp den specifika informationen.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar