Gör en bra gärning och tänk lite extra på dina medmänniskor såhär i juletid, bli blodgivare! Enligt geblod.nu är blodlagret i Stockholms län betydligt lägre än det normalt sett är såhär års. Omkring 2000 blodpåsar saknas, och mycket blod behövs inför jul och nyår, eftersom färre blodgivare ger blod under långhelger och semesterperioder.

Blodbussen kommer till Solna idag den 20:e dec kl. 8:30-16:30 och kommer att stå på Berzelius väg 7B, framför KIB.


MMK:s röda brevlåda har fyllts med julkort som nu gått iväg, några av dem ser du ovan.

År 1843 gjorde britten John Callcott Horsley det första julkortet, med texten

  A Merry Christmas and a Happy New Year to You

I Sverige blev det populärt att skicka julkort i slutet av 1800-talet, och traditionen är i allra högsta grad fortfarande levande. Motiven har växlat genom åren, men någon som verkligen kom att ge oss bilden av den svenska jultomten, julklappar och julgran var konstnären Jenny Nyström. Vilken julkortsstil föredrar du?
Stockholmsjul-ljuskartaStockholm är en vacker stad, och nu så här runt jul glittrar den särskilt mycket! Årets julbelysning består av 1 miljon LED-ljus på över 40 gator, platser och torg i Stockholm City. Belysningen upplevs bäst till fots, så ta med dina nära och kära och ta en härlig vinterpromenad genom stan. Ljuspromenad med guide startar i Kungsträdgården varje helg i december, vill du gå på egen hand kan du hämta hem julkartan här

Foto: Chris Benson on Unsplash

Julen är för många en högtid full med god mat och dryck, klappar och gemenskap mellan nära och kära. Men det finns även de som har det mindre bra, familjer som kanske inte har råd med julklappar till barnen. Projektet Ensam gran söker klappar riktar sig till dessa familjer. Innan och under julen samlar ett stort antal hotell in julklappar som går till de barn som behöver. Den som vill är välkommen att skänka en klapp och lägga under julgranen i lobbyn på något av de anslutna hotellen. För varje julklapp som läggs där skänks dessutom 10 kronor till UNICEF-projektet Sweet Dreams, som bekämpar människohandel.

Här hittar du en lista på alla hotell som är anslutna till projektet.Den som har haft vägarna förbi administrationen på L1:00 har kanske lagt märke till julpyntet uppe i taket..Och på bordet. Och visst är ju en eller flera granar ett enkelt knep för att pigga upp i vintermörkret! Det bästa av allt är att de är lätta att göra. Allt du behöver är papper (gärna i glada färger), en sax, lim och valfri granmall, förslagsvis den du ser ovan. Sedan är det bara att följa dessa fyra steg:

 • Steg 1: Klipp ut två stycken granar med hjälp av mallen.
 • Steg 2: Vik båda granhalvorna på mitten
 • Steg 3: Limma på ena sidan på vardera gran
 • Steg 4: Sammanfoga de två limmade sidorna med varandra.

  -Voalá-du har en gran!


 • Foto: Per Jonsson

  Om några dagar, närmare bestämt söndagen den 9:e december, mellan kl. 11-13, går Stockholm Santa Run av stapeln. Förra året bidrog 1400 tomtar till insamlingen av en kvarts miljon kronor till förmån för människor i nöd. I årets välgörenhetslopp kommer pengarna att gå till Operation smile, Aktivisfonden and Naturskyddsföreningen. Alla tomtar möts i Kungsträdgården. Loppet på 3 km är till för alla, så ta med din kollega, vän eller familjevän (tvåbenta som fyrbenta går bra!).

  Här hittar du information om anmälan.


  Julen närmar sig med stormsteg! På förra veckans MMK Autumn Evening den 29:e november, kunde deltagarna skicka personliga julhälsningar till kollegor, vänner och andra MMK:are via vår speciella MMK-brevlåda. För dig som inte hade möjlighet att närvara vid eventet, har vi goda nyheter! Den röda brevlådan och tomma vykort som bara väntar på att skrivas, står nu på administrationen i Rolf Luft Centrum L1:00.

  Brevlådan kommer att tömmas under vecka 51, så än har du tid att göra någon glad med en liten julhälsning..!


  Cyklar du?-Då kan det vara läge att se om din cykel inför vintern! Under vecka 49, närmare bestämt 3:e dec mellan kl.08:00-09:00 erbjuder Friskvården på KI gratis cykelservice. Mekaniker från Bonne Mécanique besiktigar cykelns säkerhet och funktion och gör protokoll över eventuella åtgärder.

  Varje cykel får minst följande genomgång:

  Växel- och bromsjustering
  Kontroll av däcktryck
  Rengöring och smörjning av kedja

  Plats och tider för cykelservice hittar du här
  Observera att du måste boka cykelservicen och att bokningen är bindande


  Att något så gott kan vara så förrädiskt! Visst är det lätt att hitta tillfällen i vardagen när man vill unna sig något sött; till kaffet, framför tv:n, som lördagsgodis..Utöver dessa och fler ’speciella’ tillfällen får vi även i oss socker via den vanliga maten vi äter. Men sockret är inte bara gott, utan det är även en riktig bov som tros ligga bakom en mängd olika sjukdomar såsom bukfetma och typ 2-diabetes. Den som dagligen får i sig mycket sötsaker kan i längden även drabbas av så kallad fettlever.

  Under Världsdiabetesdagen den 14:e november uppmärksammade Kostfonden svenskarnas sockerförbrukning genom att duka fram kilovis av godsaker och läsk utanför Riksdagen i Stockholm. Flera talare, däribland MMK:s Kerstin Brismar pratade om sockrets påverkan och hur vi kan göra för att minska vår sockerproduktion. Kerstin tipsar om att du kan minska sockerintaget genom att helt enkelt sluta äta godis och att sluta sockra dina livsmedel. Det gäller helt enkelt att vänja sig av vid den sockriga smaken, då det lätt blir en vana att äta sött som kroppen ställer in sig på. I den mån det går bör vi även stressa mindre, då stress också kan påverka till ett ökat behov av socker.  Imorgon den 14:e november uppmärksammas Världsdiabetesdagen runt om i världen. Världsdiabetesdagen, eller World Diabetes Day, har ’firats’ sedan 1991, efter ett initiativ av International Diabetes Federation (IDF) och WHO. Den 20 december 2006 antog FN en resolution där diabetes lyftes som ett hot mot den globala hälsan, och sedan dess är även FN med i arbetet med att bekämpa sjukdomen som är ett vida spritt hälsoproblem.

  Enligt beräkningar är mer än 200 miljoner människor världen över omedvetna om att de har diabetes. Men med kunskap och medvetenhet om sjukdomen, går det både att förebygga och behandla den. Ligger du eller någon i familjen i riskzonen för att drabbas av typ 2diabetes?

  -Gör ett enkelt test här

  Och du, missa inte alla evenemang som anordnas runtom i Sverige till förmån för arbetet mot diabetes.


  Nu på lördag 17:e november är det dags för Yoga of Hope, världens första internationella välgörenhetsevent inom yoga. Ett stort antal yogastudios över hela världen kommer då att hålla yogaklasser där deltagaravgiften går till Barncancerfonden. Du är välkommen att utföra vilken typ av yoga som helst, och alla är inbjudna att delta – såväl nybörjare som erfarna.

  Som svensk deltagare väljer du på vilken yogastudio du ska delta här
  Du bestämmer själv vilken deltagaravgift som du vill och kan betala; 150 kronor, 200 kronor eller 300 kronor.

  Alla pengar som samlas in i Yoga of Hope går till den livsviktiga barncancerforskningen och ger stöd till drabbade barn och ungdomar.


  Spetsa öronen för dagens nyhet: Karolinska Institutets podcast Medicinvetarna är här!

  Podden fungerar som ett komplement till KI:s tidskrift Medicinsk Vetenskap och låter dig ta del av forskarnas lärorika berättelser.

  God hälsa är livsviktigt för människan, och medicinsk forskning är något som angår oss alla. Med podden vill KI lyfta exempel som illustrerar detta, och alla som är nyfikna på medicinsk forskning och vad den kan bidra med, rekommenderas att lyssna!

  Nytt inslag varannan vecka!Lyssna på inslagen direkt på ki.se eller i din smartphone.