Dags att plocka fram cykeln!

Har din cykel vilat hela vintern så är det nu hög tid att plocka fram den!

 

Här är några tips på hur du vårrustar cykeln:

  • Förvara alltid cykeln under tak och helst inomhus vintertid då den inte används. Annars kommer rosten snabbt och cykeln får en kortare livslängd.
  • Tvätta cykeln med vattenslang, diskborste och diskmedel/såpa.
  • Se till att bromsar och belysning fungerar.
  • Kolla så att däcken inte har sprickor. Om det är många sprickor är det dags att byta, annars är det lätt att få punktering. Ser däcken bra ut är det bara att pumpa! Pumpa rätt så hårt, men inte för mycket så det blir alltför stötigt.
  • Tvätta och olja in kedjan.
  • Lämna gärna in cykeln på service en gång om året. Att spänna vajrar och växlar, rikta hjulen och meka med vevlager bör man överlämna åt en specialist. Samma sak gäller för bromsar som sitter inne i nav.

cyklister

Reflexer, lysen, ringklocka och hjälm

Enligt svensk lag så måste en cykel alltid ha ringklocka och broms. Dessutom måste alla under 15 år använda hjälm när de färdas på cykel.

Den främre reflexen ska vara vit och den bakre röd, reflexerna på ekrarna kan vara vita eller orangegula. När det gäller lyset så måste framljuset ha ett vitt fast sken. Bak ska det vara rött och det får blinka.


Vill du ha en jätteutmaning när du cyklar så titta på det här inslaget på SVTFlow om cyklocross från Hellasgården i Nacka

”Hur svårt kan det vara, det är väl bara att cykla? Men det finns cykling som är något mer. Den jobbigaste, lerigaste, vidrigaste cykel-träningsformen som finns är cyclocross.”

http://www.svtflow.se/video/2778097/avsnitt-1-cyklocross

 

Vill du ha en annan utmaning i form av att cykla långt ska du läsa den här artikeln. Magnus Larsson, överläkare  på Karolinskas ECMO-enhet, och patienten Victor Alexandersson berättar om Victors 66 dagar i ECMO och hur de sedan tillsammans cyklade 120 mil till Paris.

http://www.kmagasin.se/artikel/victors-krig/

0 kommentarer

Relaterade inlägg