Halloween

Det är säkert många som har firat Halloween hela veckan, men idag den 31:a oktober är dagen då Halloween ’egentligen’ ska firas. Ordet kommer ifrån [All] hallows eve[ning], det vill säga ’[alla] döda själars afton. Det är en tradition som har sitt ursprung från Irland och delvis Skottland, som spreds vidare med immigranter som kom till USA under 1840-talet.

Sedan förkristen tid var Halloween en keltisk skördefest som även innebar slutet på sommaren och inledningen på det mörka halvåret. Kelterna trodde att de dödas själar återvände till jorden på just den här dagen. Pumpalyktan som blivit en symbol för högtiden kallas för Jack-o’-lantern. Enligt irländsk folksägen lyckades smeden Jack lura djävulen men fick som straff att vandra som en osalig ande på jorden. För att hitta sin väg fyllde Jack en urkarvad kålrot med brinnande glödbitar han fått från djävulen. Denna kålrot blev sedermera den för högtiden karaktäristiska pumpan.

Många förknippar nog annars Halloween mest med utklädda gäster som knackar på och frågar ’trick or treat’, eller ’bus eller godis’. Om du får besök så kanske du istället för godis kan erbjuda ett nyttigare alternativ..? Exempel på några fiffiga recept hittar du här

0 kommentarer

Relaterade inlägg