Hälsobomben rödbetan

https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

Photo by: Maja Dumat

Den är inte bara god att äta och fin att se på, utan innehåller även en hel del nyttigheter!
Rödbetan innehåller förutom olika näringsämnen, bland annat fibrer och flertalet vitaminer, och är även rik på B-vitaminet folsyra. Folsyra är bland annat viktigt för cellbildningen. Men det ämne som fått mest uppmärksamhet under de senaste åren är nitrat. Detta magiska ämne i rödbetan omvandlas till kväveoxid i kroppen, något som i studier från KI bland annat, har visat sig ge en mängd positiva hälsoeffekter. Ämnet bidrar till att vidga blodådrorna och förbättrar på så sätt blodcirkulationen, samt förbättrar blodtrycket.

Praktiskt med rödbetan är också att den kan odlas i Sverige, vilket ger minskad miljöpåverkan om man jämför med andra grödor 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg