Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi ger råd om trötthetssyndrom:

Några symptom, d v s varningssignaler, när ”utbrändhet” närmar sig:

• Ständig trötthet, en känsla av att aldrig bli utvilad
  • Sömnrubbningar
  • Nedstämdhet, känsla av vanmakt
  • Aggressivitet, kort stubin, gnällighet, intolerans
  • Värk i kroppen, muskler, leder, huvudet
  • Nedsatt immunförsvar, många infektioner
  • Koncentrationssvårigheter, minnesluckor
  • Förändringar i hormonsystemet, sänkta nivåer av sköldkörtelhormon, könshormoner, både höga och låga serum-kortisol (binjurebarkhormon), svängningar i blodsockret om man har diabetes

Orsaken till kroniskt trötthetssyndrom är okänd men det kan finnas genetiska skillnader i känslighet för yttre stress. Ofta har man funnit att en infektion kan vara utlösande faktor förutom en långvarig negativ stress.

Vad man kan göra för att minska/motverka kronisk trötthet/hjärnstress och återställa den kemiska balansen i hjärnan.

• Skriv ned vad som stressar dig och som ger ångest. Undvik dessa situationer.
  • Planera att göra endast en sak i taget.
  • Avsätt regelbundet egen tid för avkoppling.
  • Ta ”time out”, koppla av arbete och plikter med jämna mellanrum.
  • Försök ta kontroll över livet och arbetssituationen.
  • Gör ett aktivitetsschema som ger kontroll över alla ”måsten”, lägg in tid att göra ingenting.
  • Motionera regelbundet, t ex promenader gärna i naturen.
  • Bättre matvanor. Minska småätande, intag av snabba kolhydrater, animaliskt fett och rött kött. Ät mer bär, frukt och grönt.
  • Ha roligt! Lustfylld sysselsättning stärker försvaret mot stress.
  • Lita på att du duger som du är.
  • Se till att få tillräckligt med sömn.
  • Kroppskontakt; beröring frisätter hormonet oxytocin, vilket skapar lugn och motverkar stress.
  • Medicinsk yoga (djupandning).
  • Lär dig att göra ingenting, lyssna på tystnaden, meditera.
  • När du känner dig extra dålig en dag så kom ihåg att det går över.

Om inte detta hjälper bör man pröva medicinering med antidepressiva medel under 3 månader eller mer .

Du kommer att återfå krafterna, energin och glädjen!

brismar_kerstin

Kerstin Brismar

Om du behöver råd och stöd:

Previa Direkt (för KI anställda)

Sjukvårdsrådgivningen telefon 1177

1. Marie skriver:

Hej.
    Jag lider av utmattning sedan ett bra tag tillbaka. Är väldigt låg emellanåt och lyckas inte ta mig upp själv. Vi är många i familjen med tonårsgrabbar som är begränsade i att kunna förstå och hjälpa till hemma.
    Har provat olika preparat, mår inte bra av de. De jag mår bäst i humöret av är sertralin, men min mage fixar inte de, hur kommer det sig. Testade nu för tredje gången, räcker med en fjärdedels tablett och jag har vattendiarre samma dag :/
    Kan det vara seretoninet min kropp reagerar mot. Har kämpat emot piller, velat klara mig utan men blir så otrolig låg emellanåt, jobbigt för alla.
    Får ingen respons från min läkare, han tycker bara att jag är besvärlig som klagar. Men jag mår ju inte bra!!
    Mvh marie

• Susanne Axelsson skriver:

Hej Marie,

Man har olika känslighet för mediciner inklusive antidepressiva och ibland kan en låg dos hjälpa i kombination med andra åtgärder (som jag beskriver). En låg dos innebär mindre risk för biverkningar. Man kan också byta inom samma ”medicinfamilj” och på så vis slippa biverkningar. Ge inte upp: be att få byta preparat!

Vänliga hälsningar,

Kerstin

• Nina skriver:

Hej Marie,
      läser dina rader och känner igen mig i allting. Gick igenom ett trauma i familjen för några år sedan och sedan följde en mängd negativa händelser i kölvattnet. Efter 4-5 år gick jag ner totalt. Bad min läkare om hjälp, men han var precis som din väldigt oförstående. Detta trots att jag hade självmordstankar. Fick Setralin som jag tog ett halvår och mådde, precis som du, mycket bättre psykiskt. Skönt. Men jag hade fruktansvärda diarréer. Till slut fick jag ge upp, blek matt och urlakad. Bytte märke – samma sak. Har sedan försökt med mindre doser, men som du säger kommer diarréerna som ett brev på posten även med de minsta doserna. Nu kör jag träning, promenader och yoga. Mår mycket bättre. Lycka till och sköt om dig!
      Nina

Kommentarsfunktion är avstängd