Internationella blodgivardagen. Fira i Kungsträdgården

Publicerat: 14 juni, 2017

Det finns många temadagar under året men just idag är det en extra viktig temadag. Det är Internationella blodgivardagen.

Årets värdland är Vietnam och temat är blodvigning i samband med krissituationer. När en katastrof uppstår reagerar människor ofta med att fråga sig hur man själv kan hjälpa till. Årets tema lyfter därför frågan ”What can you do?” med uppmaning: “Give blood. Give now. Give often.”

I första hand arrangeras dagen för att tacka och fira blodgivare men även för att uppmärksamma betydelsen av frivillig och obetald blodgivning. Syftet med dagen är också att värva nya blodgivare och blodambassadörer.
Att det är just idag vi firar Internationella blodgivardagen är på grund av att det var professor Karl Landsteiners födelsedag. Han upptäckte blodsystemet år 1900 och 1930 fick han Nobelpriset för det.
Internationella blodgivardagen arrangeras av världshälsoorganisationen WHO i samarbete med bland annat Internationella Röda Korset, the International Federation of Blood Donor Organizations och the International Society of Blood Transfusion.
Bor du i Stockholm kan du ta dig till Kungsträdgården där det bjuds på diverse aktiviteter, blodbussar, prisutdelning för årets blodgivningsinsats med mera. Läs mer om firandet här Blodgivning i Sverige på Facebook
Här kan du läsa mer om hur du blir blodgivare Geblod
Här kan du läsa mer om professor Karl Landsteiner wikipedia.org

0 kommentarer

Relaterade inlägg