Lucka 6

Andra advent och Nikolaus-dagen! En del av er ställde säkert ut en sko eller stövel i går kväll för att se om den fylldes med godis och när det goda är uppätet så vad passar då inte bättre än att samla ihop familjen eller vännerna och leka ”ta jultyppa”.

jultyppa

Ta jultyppa är en gammal tradition som kanske inte är så vanlig längre men så här beskrivs den på Institutet för språk och folkminnen:

”Under de långa kvällarna, innan den stora helgen var inne, roade sig gammal och ung med följande otvivelaktigt skrattretande lek som kallades att ’ta jultyppa’. Man gick tillväga på följande sätt: Av halmen tillverkade man små dockor med huvud, armar och ben eller bockar med skägg och horn, sammanbundna med snören eller långa halmstrån. Man ställde halmdockan på golvet, lade sig själv på rygg, på så sätt att dockan kom att stå strax bakom huvudet. Man skulle nu sträcka upp benen i vädret, svänga dem bakåt över huvudet och försöka att på detta sätt gripa fast i dockan med fötterna och varligt sätta ned den på golvet nedanför benen. Då var det stoj och glädje i bondstugan.”

På sprakochfolkminnen.se kan du läsa mer om jultraditioner från förr.

 

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg