Lucka 9

Publicerat: 9 december, 2015

Lutfisk hör till det nyttigaste vi kan äta!

Förr var lutfisk speciell högtidsmat och serverades gärna till påsk, midsommar och vid begravningar. Idag äts oftast lutfisk kring jul. Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul.

Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Efter det så läggs den vattenmättade fisken några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras.

Läs mer på http://www.lutfisk.nu/tillgang.shtml

Foto Allt om lutfisk

Foto Allt om lutfisk

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg