Att något så gott kan vara så förrädiskt! Visst är det lätt att hitta tillfällen i vardagen när man vill unna sig något sött; till kaffet, framför tv:n, som lördagsgodis..Utöver dessa och fler ’speciella’ tillfällen får vi även i oss socker via den vanliga maten vi äter. Men sockret är inte bara gott, utan det är även en riktig bov som tros ligga bakom en mängd olika sjukdomar såsom bukfetma och typ 2-diabetes. Den som dagligen får i sig mycket sötsaker kan i längden även drabbas av så kallad fettlever.

Under Världsdiabetesdagen den 14:e november uppmärksammade Kostfonden svenskarnas sockerförbrukning genom att duka fram kilovis av godsaker och läsk utanför Riksdagen i Stockholm. Flera talare, däribland MMK:s Kerstin Brismar pratade om sockrets påverkan och hur vi kan göra för att minska vår sockerproduktion. Kerstin tipsar om att du kan minska sockerintaget genom att helt enkelt sluta äta godis och att sluta sockra dina livsmedel. Det gäller helt enkelt att vänja sig av vid den sockriga smaken, då det lätt blir en vana att äta sött som kroppen ställer in sig på. I den mån det går bör vi även stressa mindre, då stress också kan påverka till ett ökat behov av socker.