Vad gör läkarprogrammet svårt?

Läkarprogrammet är ökänt för att vara en av de svårare utbildningarna, men vad betyder det egentligen att programmet är svårt? I detta inlägg bryter jag ner 3 punkter som gör läkarprogrammet “svårt”.

Tidskrävande 

Läkarprogrammet är tidskrävande. Förutom långa dagar med föreläsningar och praktik måste du även spendera mycket tid på inläsning under helger och kvällar. Detta beror på att vi har stora mängder kunskap som vi måste memorera inför tenta. På praktik på KI gäller 100% närvaro, det betyder att om du missar något på grund av sjukdom måste du ta igen detta under din lediga tid. Om du inte klarar alla tentor och uppfyller kraven på närvaro har du en termin på dig att ta igen detta, efter det blir du spärrad och kan inte fortsätta utbildningen innan du har uppnått kraven.

HÄR kan du läsa en undersökning om schemaläggningen på Sveriges läkarprogram av Sveriges Läkarförbund Student. Undersökningen gäller 2 olika kliniska terminer på olika läkarprogram i Sverige. På KI var den genomsnittliga schemalagda tiden under termin 6 och 7 39-40 timmar per vecka vilket sällan inkluderade självstudier. 

HÄR kan du läsa mitt tidigare inlägg om hur tidskrävande läkarprogrammet är.

Det krävs disciplin

Det finns inga genvägar till att klara tentorna. Man måste plugga. Det är inte mycket du kan glida igenom. All kunskap är ny för de flesta och man får inte ha några hjälpmedel på tentor (förutom referensvärden för labprov och miniräknare om det anses behövas). Du måste memorera allt och kunna svara på tentafrågorna med kunskapen du har i ditt huvud. Man hamnar i en situation där man vet att man MÅSTE plugga efter långa dagar på praktik, plugga flera dagar och timmar i sträck. Det har känts som att det aldrig tar slut. Man klarar en tenta för att börja plugga till nästa. Det positiva är att man har mycket att göra och åren går ganska fort. Det vi läser om är intressant och man behöver nästan aldrig ifrågasätta varför vi behöver kunna det vi lär oss. 

Höga krav leder till mycket stress
  • Man kan aldrig plugga tillräckligt inför en tenta, man hinner inte lära sig alla detaljer om allt pga den stora mängden material som examineras. Detta kan leda till stress på så sätt att man sällan känner sig väl förberedd, även de gånger det kan visa sig att man faktiskt fick ett väldigt bra resultat. 
  • Det är lätt att känna sig otillräcklig och ta dåliga resultat personligt.
  • En stor mängd kunskap att memorera inför tentan ger ibland en känsla av att det är omöjligt och aldrig kommer gå.
  • Förutom själva studierna gör de flesta mycket annat som att jobba, forska och/eller engagera sig i kåren och tidsbristen kan också bli en stressande faktor.

HÄR kan du läsa mitt tidigare inlägg som specifikt handlar om stress och psykisk ohälsa på läkarprogrammet samt hur det kan uppstå.

Trots att läkarprogrammet kommer med en hel del utmaningar är det ett givande program och en givande karriär. Det gäller att hitta sitt sätt att ta sig an dessa utmaningar med planering, organisation och vara ute i god tid. Det är också viktigt att balansera studierna med återhämtning och det man tycker att är kul! Utbildningen består också av många roliga moment och är varierad vilket gör det jobbiga lättare. 

Känner du dig redo för utmaningen? Sök till läkarprogrammet på KI via antagning.se senast den 17 april.

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg