120hp eller 180hp?

Jadu, fråga mig helst inte…
Men jag ska försöka svara så gott jag kan (med min information jag fått av lärare från KI och Google).

Om du är inne på min blogg för att tandhygienistyrket lockar dig eller för du bara är allmänt nyfiken spelar ingen roll, för den här informationen jag kommer med är speciell och intressant för alla.

Ja, tandhygienistprogrammet – en 3-årig utbildning. Precis som liknande vårdutbildningar såsom sjuksköterske- och fysioterapeutprogrammet, man går ut med en kandidatexamen. Eller hur?

Svar: både ja och nej.

JA – om du väljer att plugga i Umeå, Jönköping, Kristianstad eller Göteborg.
NEJ – om du väljer att plugga i Stockholm eller Malmö.

Varför?
JAG har faktiskt ingen aning varför….

Om du väjer att studera till tandhygienist på Karolinska Institutet (och Malmö universitet) är det 120hp, alltså 2år av studie som utbildningen består av. Efter de två åren kan du ta ut din legitimation hos socialstyrelsen och börja jobba på någon tandvårdsklinik som vilken tandhygienist som helst. Du är alltså tandhygienist efter 2 år.

Enligt lärare på KI försvinner många ut i arbetslivet efter de 2 åren, MEN man kan också stanna kvar på skolan i 1 år till, 60hp, och därmed gå ut med en kandidatexamen och 180hp i bagaget.

Däremot är det inte bara att säga ’’hejdå trevligt sommarlov, jag kommer tillbaka i höst igen och gör mitt sista år då’’. Utan för att få en plats på det så kallade påbyggnadsåret så måste du göra en ansökan via antagning.se igen.
En sak som nästan är 100% (enligt lärarna), är att du kommer komma in på påbyggnadsåret!

Skolan vill ju såklart att man ska göra det sista året och få ännu mer kunskap och kött på benen inför kommande arbetslivet – vilket klinikerna kanske inte vill för de behöver hygienister på kliniken NU NU NU.

Så det valet är ju upp till en själv. Ska man lägga på det sista påbyggnadsåret och därmed få mer kunskap och en bättre ingångslön? Eller ska man ut i arbetslivet efter 2 år och skippa ta CSN-lån ett år till?…

(Man får ju såklart ta en paus och söka in till påbyggnadsåret senare, men ett tips är att inte vänta allt för många år, för till ht-19 snackas det om att även KI ska börja med 180hp och då kanske påbyggnadsåret inte längre kommer finnas kvar)

P.S Umeå universitet har också en påbyggnadsutbildning på 60hp för tandhygienister med en 2årig examen 😊

5 kommentarer

Relaterade inlägg